Δευτέρα, Ιανουαρίου 26

κόκκινη κλωστή λυμένη ...

    Λένε πως οι απελπισμένοι γίνονται οι πιο καλοί επαναστάτες. Δε συμφωνώ. Οι απελπισμένοι γίνονται εύκολα τα θύματα, οι αυτόχειρες, γίνονται θύτες, καμιά φορά και στρατοί αλλά όχι επαναστάτες. Οι λέξεις έχουν όλες μια βαρύτητα την οποία πρέπει να διαφυλάσσουμε. Οι λέξεις έχουν και μια ιστορία που δεν πρέπει να την ..βιάζουμε !
    Δεν είναι επανάσταση η αντίδραση, οπότε αν ψήφισες για να μη γίνει αξιολόγηση στην υπηρεσία σου, τράβα στην άκρη να κοιτάς. Δεν είναι επανάσταση η τσέπη, οπότε αν ψήφισες για να πάρεις το επίδομα τράβα στην άκρη να κοιτάς.  Δεν είναι επανάσταση οι δημόσιοι λιθοβολισμοί οπότε αν ψήφισες για να δεις στη φυλακή αυτόν που σου χάϊδευε χθες τα αυτιά τράβα στην άκρη να κοιτάς.. Προσπάθησε τέλος πάντων να μην είσαι πρώτο πλάνο στις φωτογραφίες. Δώσε στην "συγκυρία" μια ποσότητα σιωπής για να ακουστεί.
   Κόκκινη κλωστή υπήρχε στις κοινωνίες μας πολύ πριν το ξεσάλωμα των αγορών. Οι κοινωνίες των δύο τρίτων, των τριών τετάρτων, του ενός τετάρτου και των ολιγαρχιών δεν είναι πρωτόφαντες. Ούτε βρισκόμαστε στον μεγαλύτερο κυκεώνα της ιστορίας μας. Την Τετάρτη το βράδυ ίσως θα έπρεπε να έχεις κράτηση για να πιείς μια μπύρα σε οποιοδήποτε μπαράκι της Βαλαωρίτου ή των Λαδάδικων.
   Αυτό που έχουμε να αποκομίσουμε από μια άλλη αντίληψη οργάνωσης της κοινωνίας απέναντι στη λαιμαργία του καπιταλισμού και από μια νέα θωράκιση των δικαιωμάτων μας απέναντι στην ολοένα και πιο ανάλγητη παγκόσμια αγορά εργασίας, θα το αποκομίσουμε μόνον εαν του δώσουμε μια ευκαιρία.
   Υπάρχει πολιτικό και επιστημονικό δυναμικό στη χώρα, μέσα και έξω, που για δεκαείες δεν είχε την ευκαιρία να αποκτήσει ακροατήριο. Το πιο μεγάλο σφάλμα που μπορώ να φανταστώ, είναι να περάσει μια κυβέρνηση αριστεράς από τη χώρα, χωρίς να αφήσει αριστερό αποτύπωμα στην κουλτούρα μας. Αν και φιλελεύθερος από τα φοιτητικά μου χρόνια, Αδριανοπουλικός, με κουλτούρα επιχειρηματικότητας και εξωστρεφή αντίληψη, ξεχώριζα πάντα τις μηχανές χρήματος από τις κρεατομηχανές. Αν και αστός, ξεχώριζα με μια ματιά το χρήμα ως εργαλείο από το χρήμα ως "ανδρισμό". Αν και πρωτοποριακός στην αγορά, ξεχώριζα την καινοτομία από την λοβιτούρα.  ( Δεν χρειάζεται ν'αλλάζεις τις προδιαγραφές σε έξι εκατομμύρια ταμειακές μηχανές με μια φωτογραφική διάταξη ώστε να πάρουν όλοι Sharp, πετώντας ολοκαίνουργιες Casio, κύριε υπουργέ αν με πιάνετε...  Δώστε τρία χρόνια περιθώριο για να πετιούνται όσες και όταν χαλάνε... τέλος πάντων) .
   Είχα την ευκαιρία να συναντήσω εύστροφους ανθρώπους όλων των ιδεολογιών μέχρι σήμερα και έχω την βεβαιότητα ότι θα συνεχίσω να το κάνω. Τρείς μέρες πριν τις εκλογές πήρα την απόφαση να συμβάλλω με την ψήφο μου σε μια ενδεχόμενη καθαρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της αριστεράς. Δε το λέω για να δεχτώ μούτζες ή χτυπήματα στην πλάτη. Η ψήφος είναι ζαριά κατά δήλωσιν και κανέναν δε θεωρώ αρμόδιο να μου τραβήξει αυτί. Δάνεισα κι εγώ όπως χιλιάδες πολίτες μια ψήφο σε χώρο που δεν αντιπροσωπεύει την ιδεολογική μου ταυτότητα. Θα καθήσω στην άκρη να παρακολουθήσω την πρόταση εξουσίας που θα αναπτυχθεί. Αν αναπτυχθεί. Αν δεν αναπτυχθεί, μα το Θεό, θα είναι μια πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Όσοι αφιέρωσαν τη ζωή τους να προετοιμάζονται για τούτη την ώρα είναι ώρα να εργαστούν απρόσκοπτα. Εμείς, οι δανεικοί, οι προσωρινοί,  πρέπει πάσει θυσία να παρέχουμε τρία πράγματα στη συγκυρία. Ανοχή σε λάθη, υπομονή κόντρα στην πρεμούρα και ησυχία. Ησυχία για να ακουστεί.
    Η συγκυρία έχει φωνή. Έχει ψυχή. Έχει λόγο που είναι εδώ. Έχει ραντεβού με κάτι που υπάρχει μέσα μας. Έχει θεραπείες σε πράγματα που δεν γνωρίζουμε καν ότι τα κρατάμε άρρωστα. Έχει πολλά και τίποτα να μας προσφέρει. Για αυτό κάντε της λιγάκι σσσσςςςςςςςς...
   Κόκκινη κλωστή λυμένη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;