Κυριακή, Ιανουαρίου 18

Εντός τόπου και χρόνου ( σπειρογράφημα )

    Ένας Έλληνας εφοπλιστής παραγγέλνει 6 ποντοφόρα γκαζάδικα σε ναυπηγείο της Taiwan. Με τον τρόπο αυτό δεσμεύει την παραγωγή του ναυπηγείου για τον επόμενο ενάμισυ χρόνο και πληρώνει τμηματικά με την πρόοδο των εργασιών. Κατά την ναυπήγηση οι εξελίξεις τρέχουν και Ολλανδική εταιρία πλησιάζει για παραγγελία το παραπάνω ναυπηγείο. Η απάντηση είναι ότι τα επόμενα έξι συμβόλαια ναυπήγησης ανήκουν στον Έλληνα κροίσο. Οι Ολλανδοί ζητούν εμβόλιμη εξυπηρέτηση και είναι διατεθιμένοι να την πληρώσουν. Ο εφοπλιστής, που έτσι κι αλλιώς χρειάζεται δυό πλοία και όχι έξι, παραχωρεί δικαιώματα προτεραιότητας με το αζημίωτο στους Ολλανδούς. Με τις υπογραφές αποκομίζει μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια. Είναι η αμοιβή του για μια σωστή πρόβλεψη. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει δομηθεί για να επιβραβεύει την πρόβλεψη και το ρίσκο. Ίσως το παιδί του εφοπλιστή εμφανιστεί στην Καστέλλα με μια νέα απαστράπτουσα Jaguar στην τρυφερή ηλικία των δεκαεννέα χρόνων. Ίσως το μαζέψουν με τα κουταλάκια από τα συντρίμια της τα ξημερώματα. Ο καθένας που θα γίνει μάρτυρας αυτής της σκηνής θα βγάλει από ένα απόφθεγμα για να συντηρήσει το ηθικό και την συγκρότησή του.
    Ένας Έλληνας νεο-Συριζαίος, πες εσύ αν θες νεο-Έλληνας Συριζαίος, θα πει ότι το εύκολο χρήμα δε μπορείς να το πάρεις μαζί σου στο μνήμα σου. Παρ' όλο που το εύκολο αυτό χρήμα δεν έχει σε καμία περίπτωση αποκτηθεί πάνω σε πτώματα εργατών αλλά σε δυό γραφεία με δυό υπολογιστές. Δε θα του περνούσε ασφαλώς από το μυαλό ότι απώτερος σκοπός του Έθνους μας πρέπει να είναι το παραπάνω ναυπηγείο κάποτες να είναι όχι στην Taiwan αλλά στην Καβάλα.
    Ένας Έλληνας νεο-Χριστιανός, πες εσύ αν θες νεο-Έλληνας Χριστιανός θα πει ότι ο Ναός του Χρήματος είναι γεμάτος τέτοια μοιραία πτώματα επειδή συνοδεύεται από υλικές επιδιώξεις. Παρ΄όλο που δεν γνωρίζει ότι ο γιός του εφοπλιστή πήρε και στούκαρε τη Jaguar της μάνας του επειδή την είδε εκεί μέσα να πηδάει τον Πακιστανό κηπουρό της. Δε θα του περάσει από το νου ότι, στην τελική, το παιδάκι έκρινε και απέρριψε τη μαμάκα του με βάσει τις αρχές των πυλώνων του Χριστιαννισμού, τον Γάμο, την Πίστη και την Εγκράτεια.Και ότι ίσως να μην έπρεπε να κρίνει εκείνη την γυναίκα που ο μπαμπάς της την "έδωσε" εικοσιένα χρονώ ως εμπόρευμα σε φίλο του μέσα σε ένα γενικευμένο deal.
    Ένας Έλληνας νεο - Ναζιστής, ή αν θες εσύ πες νεο-Έλληνας Χρυσαυγίτης θα πει ότι αυτή η τύχη αρμόζει σε όλες τις μάνες που μεγαλώνουν αδύναμα Ελληνόπουλα, βυθισμένα στην καλοπέραση. Να κλάψουν πάνω από το μνήμα τους και τα δάκρυά τους να ενωθούν με τα φτυσίματα των νταήδων.  Δε θα του περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι οι Έλληνες εφοπλιστές κάποτες κατατρόπωσαν με τις διεθνείς δημόσιες σχέσεις τους και με μερικά από τα σκαριά τους ολάκερους τούρκικους στόλους σε δυό απογεύματα.
   Ένας Έλληνας νεο -Αστός, πες εσύ αν θες νεο- Έλληνας Αστός θα φέρει ένα μπουκέτο λουλούδια στο μαυσωλείο με τα κόκκαλα του γόννου των Καραβοκυραίων έχοντας στη μασχάλη το Chiao και έτοιμα δυόμισυ ευρώ για ένα εσπρεσάκι σε χάρτινο ποτήρι από τα Mikel. Θα αφήσει ένα δάκρυ να τρέξει, λίγο από τη πρωϊνή δροσιά, λίγο από συμπάθεια προς την τραγουδίστρια που εθεάθη προχθές αναμαλλιασμένη πάνω από τα συντρίμια της Jaguar με τα υπολείμματα του αμόρε της. Δε θα του περάσει ποτέ από το μυαλό ότι στο παραδίπλα κοιμητήριο υπάρχουν παραχωμένα τα κορμιά δεκάδων θυμάτων εργατικών ατυχημάτων στο βωμό της ταχύτατης παραγωγής πλοίων, δρόμων και σπορ αυτοκινήτων των οποίων οι οικογένειες δεν είχαν πόρους για να γράψουν σε μάρμαρο ένα όνομα.
    Ένας Έλληνας νεό-Πτωχος, πες εσύ άμα θες νεο-Έλληνας Πτωχός θα ξεκινήσει ευχαριστημένος τη μέρα του. Κάτω από το συγκρατημένο χαμόγελό του θα φαίνεται το "όλα εδώ πληρώνονται". Στην άκρη του μυαλού του θα είναι όλα εκείνα τα , τα, τεράστια τα ζητήματα που θα του έλυνε ένα σεμνό χαρτζηλικάκι εκείνου του μούλικου με τη Jaguar. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΣΤΙΚΟ, ΤΣΙΓΑΡΑ. Κάτω από την πίεση για αυτά δε θα περνούσε ποτέ από το μυαλό του ότι καθώς ο εφοπλιστής θα αυξάνει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά, περισσότεροι Έλληνες καπεταναίοι θα βρίσκουν εργασία και περισσότεροι Έλληνες σεφ θα σερβίρουν τους καπεταναίους στα Αθηναϊκά εστιατόρια και ακόμη πιο πολλές κομμώτριες θα χτενίζουν και θα βάφουν τα μαλλιά των καπετάνισσων και ακόμα ολοένα και περισσότεροι αχαίρευτοι και τεμπέληδες θα παίρνουν ένα πενηντάρικο για να πουλήσουν μια φωτογραφία pollaroid στον νταλγκαδιασμένο με το πούρο στο πρώτο τραπέζι στην πίστα.
    Ένας νεο-Έλληνας Εφοπλιστής, αν θες εσύ Έλληνας νεο-Εφοπλιστής, θα κλείσει το τηλέφωνο με την τραγική αναγγελία του θανάτου του γιού του. Θα βάλει το κεφάλι του στα δυό του χέρια και θα συντριβεί. Εκείνη τη στιγμή δε θα περάσει από το μυαλό του ούτε μια στο εκατομμύριο ότι η αξία της περιουσίας του επαρκεί για να φέρει πίσω το παιδί του. Είναι θέμα προσωπικής αποτίμησης.
   Ένας νεο-Έλληνας στοχαστής, αν θες εσύ πέστον Έλληνα νεο-στοχαστή, θα  εμπνευστεί από αυτή την εκτός τόπου και χρόνου τραγωδία, με την έννοια ότι αυτή προσφέρεται για καταγραφή, ανάλυση αιτιών, συγκριτική ηθογραφική πεζογραφία και παραγωγή σεναρίου που θα αποφέρει πόρους ικανούς να χρηματοδοτήσουν την αέναη λούμπεν εκλεκτική κοινωνική του συμπεριφορά. Δε θα του περάσει από το μυαλό ότι εαν ο εφοπλιστής δεν είχε εμπλακεί στην μικροαστική διαδικασία του γάμου και της τεκνοποίησης δε θα ξενυχτούσε εκατοντάδες βράδια να περιμένει να ακούσει τη μηχανή της Jaguar να σβήνει στην αυλή και τον κανακάρη του να επιστρέφει γερός για το τελευταίο κατούρημα. Και τότε ίσως αυτός ο εφοπλιστής να γινόταν απλώς ένας μποέμης νεοστοχαστής αντί για ένας χαζομπαμπάς
   Την επόμενη Κυριακή όλοι αυτοί μαζί με μένα και σένα θα πάνε να ψηφίσουνε. Οι περισσότεροι κατά έναν ψήφο, ακόμη κι αν είναι οι νεο-Ναζιστές, ακόμη και τότε, δικαιούνται να επιβάλλουν ατζέντα στη χώρα. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουν την συμπεριφορά τους απέναντι στην νεο-Ελληνική πραγματικότητα με βάση τα νέα δεδομένα. Και θα το κάνουν, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η χώρα θα βαδίσει εντός τόπου και εντός πραγματικού χρόνου. Τα θέματά της θα λυθούν εντός τόπου και εντός περιορισμένου χρόνου. Θα υπάρξουν επιπτώσεις εντός τόπου και χρόνου. Ελάχιστοι θα είναι οι μακροπρόθεσμα ευχαριστημένοι, δικαιωμένοι και νουνεχείς. Εαν η χώρα βρεθεί στα συντρίμια ενός δυστυχήματος, ο καθένας θα αναλύσει το γεγονός με βάση τις αφετηρίες του και την κοινωνικομορφωτική του παράμετρο. Όλοι, μα όλοι θα υποστούν συνέπειες αλλά τις περισσότερες θα τις υποστούν οι νεόπτωχοι, μετά οι νεοαστοί, μετά οι νεοεφοπλιστές και στο τέλος οι νεοανισόρροποι. Αλλά αν τις απώλειες τις μετρήσουμε σε δολλάρια τις περισσότερες θα τις υποστούν οι εφοπλιστές, μετά οι αστοί, μετά οι κομμουνιστές και μετά οι νεόπτωχοι. Για αυτό σου λέω...
    Τι τα θες.... το καλύτερο είναι να μη μαζεύουμε ούτε ένα παιδί από την άσφαλτο. Τα υπόλοιπα είναι ... εντός τόπου και χρόνου. Κοντή γιορτή... η νεο Ελληνική Δημοκρατία. Αν θες πες εσύ η Ελληνική Νέα Δημοκρατία. Κοντή γιορτή και η επόμενη νεο-Ελληνική πραγματικότητα. Κύκλοι εντός τόπου και χρόνου. Κύκλοι ή αν θες εσύ πες σπείρες.
     Κατάλαβες ;



     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;