Κυριακή, Ιανουαρίου 11

Έχω ακόμη πράματα να χάσω

    Ο πάτος είναι στέρεο έδαφος. Δε χωράει αμφιβολία. Έτσι εξηγείται η μαζική ψύχωση για περιοδικές βυθοσκοπήσεις.

    Δεν έχω τίποτε να χάσω, πια. Το ακούς τριγύρω πάλι τώρα περισσότερο από την καλημέρα. Δε το λένε άνθρωποι με κομμένα πόδια, ούτε καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο. Δε το λένε ιθαγενείς στο φλεγόμενο Μαλί ούτε Παλαιστίνιοι. Το λένε ηλεκτρολόγοι από το Καραμπουρνάκι και ξενοδόχοι του Καϊμακτσαλάν. Το λένε κτηνοτρόφοι από την Πίνδο και κομμώτριες από τη Καβάλα. Το λένε επίσης πολλές χιλιάδες κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και απεργοί στο λιμάνι. Δεν έχω τίποτε να χάσω πια.
    Η Ευρώπη βράζει και δεν ξέρει που να στείλλει τον ατμό. Ο Γάλλος αστός έχει χάσει τη βολή του. Ο Ισπανός έχει τον ίδιο με τον Έλληνα νταλγκά. Οι μισοί νεολαίοι είναι λάθος σπουδαγμένοι. Ο Ιρλανδός δεν ήξερε που έμπλεκε όταν τις αγορές προσκάλεσε στο πάρτυ. Ο Ιταλός αδύνατον να το χωνέψει ότι ολάκερο το ΑΕΠ δε φτάνει για τόκους εξαμήνου. Τι πρέπει να γεννεί ;
     Με το που θα περαιωθεί η νέα βυθοσκόπηση και αλλάξουν οι μουτσούνες στα υπουργεία όλα τα προβλήματα θα είναι εδώ. Και πριν λαλήσει ο πατεινός οι νέοι κυβερνώντες θα έχουν γίνει αλήτες, ιλαροί, προσκυνημένοι και λαμόγια. Οι χειρότεροι οχτροί θα είναι δήθεν οι ηγέτες μας. Μα όχι ! Οι χειρότεροι οχτροί δε θα είναι, παρά οι πικρές αλήθειες. Δεν βαδίζει το πράμα και θέλει από τη ρίζα αναμόρφωση.
     Αυτά που πρέπει να λυθούν με κόπο θα χρειάζονται και πάλι κόπο. Αυτά που πρέπει να αλλάξουν από ρίζα θα χρειάζεται ευθύς να ξεριζωθούν. Και αυτά που σώζονται θα αποζητάνε φροντίδα. Με το που θα το καταλάβουν οι πολλοί θα αρχίσει η εκλογολογία. Θα τεθεί το θέμα της δυσαρμονίας του εκλογικού σώματος με τους κυβερνώντες. Θα αρχίσει το ροκάνισμα της σκάλας και όσα σκαλιά ανεβήκαμε θα τα γυρίσουμε πίσω, κάτω, να αποζητήσουμε τον πάτο.
     Δεν είναι το ισχυρότερο αίτημα για αλλαγή των παγκόσμιων συσχετισμών που θα λυτρώσει εδώ τις μάζες. Ασφαλώς και θα τεθεί πρωταρχικά και δυνατά. Ασφαλώς και θα γίνουν συσκέψεις για τον δανεισμό. Και θα βροντοφωνάξουν κυβερνήσεις απ' τον Νότο να συνέλθει ο Βοράς. Αυτά όμως θα περάσουν από τις εφημερίδες στις ενδότερες σελίδες. Το ζήτημα είναι να σταματήσει να ακούγεται αυτό το πράγμα.... δεν έχω τίποτα να χάσω.
     Στα σχολειά, όσο δυσκολεύουν τα μαθήματα, τόσο πιο χαρμόσυνα ακούγεται του διαλείμματος ο κώδων. Οι μαθητές ξεχύνονται πριν η δασκάλα αποσώσει την κουβέντα. Εδώ έχουμε αποχτήσει μια ροπή για ένα διάλειμμα διαρκείας. Λες και δε θα χρειαστεί να μάθουμε γράμματα ποτές.

    Να τι προτείνω : Καθώς θα ρίχνουμε το φέκελλο στην κάλπη να έχει μέσα και μια δέσμευση. Να λέει φαρδιά πλατιά ότι ψηφίζω τους καινούργιους για να ΚΑΝΩ αρχή. Όχι για να ξεφορτωθώ της αλλαγής την ευθύνη. Ψηφίζω τους καινούργιους για να ΒΑΛΩ πλάτη. Θα την ΠΑΛΕΨΩ με αυτούς μέχρι να ΒΓΑΛΩ κάλους στα χέρια μου. Γιατί ΕΧΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ακόμα πράγματα. Και έχω πράγματα που μπορώ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΩ. Δεν είμαι ούτε στο Μαλί ούτε στην Παλαιστίνη. Είμαι σε χώρα ευνοημένη από τις συγκυρίες και η επιβίωση εδώ είναι εφικτή. Η επιβίωση δεν είναι πλουτισμός, αλλά δεν είν' και πάτος. Η επιβίωση είναι ο αγώνας με απώλειες και φρόνημα και πίστη.
    Η χώρα είναι ένας ατελείωτος οργανισμός υπηρεσιών. Θέλεις να βγάλεις πιστοποιητικά, να λάβεις δέματα, να οργανώσεις δεξιώσεις, να στήσεις εργαστήρια επιμόρφωσης, εδώ είναι ο παράδεισος. Μη μιλήσεις όμως για παραγωγή αγαθών. Μη μιλήσεις για ρίσκο και ευθύνη. Μη μιλήσεις για συμμετοχή με ίδια κεφάλαια. Μη μιλήσεις για υπομονή στην απόδοση. Αυτά δε θα τα λύσουν καμιά εικοσαριά καινούργιοι κι ατσαλάκωτοι στα έδρανα. Εκείνοι είναι η σάρκα από τη σάρκα μας. Αυτά δε θα λυθούν παρά όταν το καταλάβουμε καλά οι πολλοί, ή όταν οδηγηθούμε όλοι μαζί σε κάτι που δεν θα είναι δήθεν πάτος αλλά το ...σημείο μηδέν. Διαλέγουμε και παίρνουμε.
    Υποψιάζομε ότι θα προτιμήσουμε και πάλι λείαν συντόμως πρόωρες εκλογές. Σε δύο χρόνια. Σε δεκαοχτώ μηνάκια. Ή και σε ένα τρίμηνο...Καχύποπτος εγώ ; Άντε να δούμε. Τον φάκελλο παιδιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;