Τετάρτη, Οκτωβρίου 8

εύκολη περίπτωση




     Εύκολη περίπτωση ο Πολύκαρπος ! Πριν οδηγηθεί στο έγκλημα και τη φυλακή, εννοώ. Ύστερα, όχι.
     Σε πρώτη ανάγνωση θα πίστευε κανείς αμέσως ότι είναι ένας συγκαλυμμένος μανιώδης του σεξ. Με μια πιο προσεκτική ματιά, ένας μέσος έμπειρος ψυχολόγος αντιλαμβανόταν ότι αυτός ο νέος# άντρας ήταν ένας συγκαλυμμένος μανιώδης του σεξ. Τώρα, δύο πράγματα συμβαίνουν με αυτούς τους χαρακτήρες : Ένα, ο πολύς κόσμος αποφεύγει να τους αναλύει μήπως και συμβούν αναγωγές .. κανείς δε θέλει να ανακαλύψει ότι μοιάζει με έναν σεξομανή στη μέση ηλικία του. Το δύο είναι ότι «πουλάνε».. Να, τώρα που γράφω αυτές τις αράδες είμαι σίγουρος ότι από εσάς που διαβάζετε  βιαστικά τα γραπτά μου, ναι σας βλέπω μερικές φορές που με ξεπετάτε τι νομίζετε,  τούτο εδώ θα το διαβάσετε πιο ζωηρά, με ένα ποτήρι κρασί ίσως, σε άνετη στάση ...απολαυστικά.
    Σε πρώτη ανάγνωση ο Πολύκαρπος ήταν η χαρά της μέσης γκόμενας. Θέλω να πω, γινόταν υπηρέτης πατ κιούτ. Καταλαβαίνετε τώρα. Αντιθέτως από τα λεγόμενα, μια μέση γκόμενα, αυτό που χρειάζεται από έναν άντρα, δεν είναι δύο τόμοι χαρίσματα, όχι. Είναι να έχει μικρά βυζιά και να μη της την σπάει. Με τον Πολύκαρπο το πακέτο ήταν κομπλέ.
     Με το που γνώριζε μια γυναίκα εκείνο που σκεφτόταν συνεχώς, στα δήθεν ξαφνικά χαρούμενα τηλεφωνήματα, καθώς της άνοιγε την πόρτα του αυτοκινήτου, την ώρα που της άναβε τσιγάρο, ακόμα κι όταν την αποχαιρετούσε γλυκά, ήταν, σε ποια στάση δεν την είχε ακόμη απολαύσει. Τις γλεντούσε τις γυναίκες ο Πολύκαρπος, ήταν και καρπερός και πολύ διεξοδικός, σε όλη εκείνη την προετοιμασία που χρειάζεται μια γυναίκα για να γίνει γκόμενα, που δε θα κάτσω τώρα να την αναλύσω γιατί άμα την κατέχετε θα βαρεθείτε και άμα δε τη κατέχετε θα σας κάνω ανταγωνιστή χωρίς να αποκομίσω τίποτε.
     Η τρύπα. 

     Τι η τρύπα ;

     Στο μυαλό του Πολύκαρπου κάθε τρύπα ήταν κρίμα απ’ το Θεό που έχασκε. Δεν ήταν αστεία τα πράγματα. Όσες ώρες δε γαμούσε, ο τύπος σπατουλάριζε τρύπες στα κάγκελα, με τα μυαλά του εκεί, στους σοβάδες, στα κεραμίδια, στους αρμούς της μπανιέρας, γενικώς είχε εκλεγεί δυό φορές πελάτης της χρονιάς στα ντου- ιτ-γιορ-σελφάδικα της περιοχής, για την κατανάλωσή του σε σιδηρόστοκο, γύψο, αρμόκολλες, εποξικούς στόκους και ειδικές σπάτουλες. Μιλάμε για μανία. Και επειδή ως έμπειρος ψυχαναλυτής μπορώ να σας δώσω και κάποια εξτρά τεκμήρια, κοιτάξτε άμα θέτε τα νύχια του. Είναι τέλεια. Δυό είδη αντρών έχουν τέλεια νύχια. Αυτοί που θέλουν να κρύψουν μια μανία και αυτοί που θέλουν να διαφημίσουν μια μανία και εσχάτως μπορούν και να παντρεύονται μεταξύ τους. Ο Πολύκαρπος ήταν από το πρώτο είδος.
     Δε θα ασχοληθώ στο ίδιο διήγημα με το άλλο είδος, ξεχάστε το.
     Ο περί ου ο λόγος πολύκροτος λοιπόν, ήταν πολύδωρος. Ερχόταν στα ραντεβού με τις γκόμενες με ένα δώρο έκπληξη. Αυτές νομίζανε πάντα ότι η έκπληξη ήταν το δώρο του, το φουλάρι, το μπερεδάκι, το στριφτήρι για τσιγάρα, το … τέλος πάντων όλα αυτά που στα πλασάρουν οι βαριεστημένες πωλήτριες και τα αγοράζεις εσύ ως βαριεστημένος σύζυγος νομίζοντας ότι, με το άθροισμα των αποφάσεων δύο βαριεστημένων ανθρώπων, θα πάρει τα πάνω του βραχυπρόθεσμα το συζυγικό κρεβάτι, αυτές νομίζανε ότι αυτό ήταν η έκπληξη… Αλλά όχι, όχι. Στο πλεύρισμα, αυτός ήταν οχιά.
       Όλη του η συμπεριφορά ήταν ένα προπέτασμα. Αν σε ρωτούσε τι κάνει η μάνα σου, ήθελε να σε πηδήξει. Αν σε ρωτούσε πως πάει η κόρη σου στην πρώτη γυμνασίου ήθελε να σε πηδήξει. Αν σε ρωτούσε πως είναι στο καινούργιο σου εργασιακό περιβάλλον ήθελε να σου ζητήσει δανεικά. Αν σε ρωτούσε με τι καταγίνεσαι τις Κυριακές σου ήθελε να σε πηδήξει. Δε χρειάζεται να κουράσω εδώ νομίζω… Γενικά ήθελε να σε πηδήξει. Οπωσδήποτε. Όπως και η οχιά, γάμα τους οικολόγους, γενικώς θέλει να σε δαγκώσει.
      Σου πασάριζε λοιπόν το δωράκι, εσύ σα μέση γκόμενα, τι καταλάβαινες ; Θέλω να πω, στην αρχή ξετύλιγες το χαρτί, όλες το κάνετε αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως ξετυλίγουμε εμείς εσάς, αλλά μετά περνούσε από το μυαλό σου ότι κάποιο λάκκο θα ‘χει η φάβα ##. Και τέλος πάντων ίσως να του καθόσουν κι όλας τελικά αλλά…  Για να γίνουν και κάποιες άλλες δουλειές σου με τον πολύφερνο εραστή, έπρεπε να του βάλεις ένα πλαίσιο. Καλά, αυτό ισχύει σε όλες περιπτώσεις των σχέσεων, αλλά μη το πειράξουμε, του Πολύκαρπου το κουμπί ήταν μια διαφαινόμενη απειλή ότι το πήδημα, μέχρι να συμβεί, θα του βγεί από τη μύτη. Έτσι τον έπαιζαν. Όλες. Εκεί που νόμιζε ότι το πράγμα ήταν χαλί, να ‘σου το απρόπτο. Ένα καυγαδάκι. Μια δήθεν τρομερή αποκάλυψη, τύπου :
- Ήσουν προχθές χαρούμενος με το Μήτσο ε ; Και δεν ήμουν εγώ εκεί. Γιατίίίί ; Γιατί παρακαλώ τόσο χαρούμενος ; Αυγά σας καθαρίζανεεεε ;
 Ή το άλλο, το χαρακτηριστικό : 
- Μόνος σου θα πάς εκεί το ΣΚ ; Χωρίς παρέα ;   
    Τον Πολύκαρπο τον είχαν εκμεταλλευτεί αρκετές γυναίκες με τον ίδιο κυνικό τρόπο. Του έβγαζαν το λάδι για να του κάτσουν. Μεγιστοποιώντας εκείνο που είναι το όφελος κάθε ντίσεντ γυναικός από το σεξ. Μεγιστοποιώντας την αυτεπιβεβαίωση.   Ανεπιβεβαίωτη γυναίκα δεν είναι γκόμενα. Είναι κάτι άλλο, βαρετό, δε θα ασχοληθώ, αλλά όχι γκόμενα. Έτσι έφτασε ο Πολύκαρπος να εγκαταλείψει το κυνήγι και να διαπράξει και το έγκλημα. 
   Αυτός ο κατά τα άλλα τρυφερός άνθρωπος που τώρα σας φαίνεται απαίσια, λάουζι  περίπτωση, είχε επιτυχία στις γυναίκες. Τι δεν καταλαβαίνετε. Είχε τη ματιά. Λίγοι άντρες μπορούσαν να απευθύνουν τη ματιά του Πολύκαρπου με τέτοια λάμψη, διεισδυτικότητα, αμεσότητα, ευθύτητα και δύναμη. Ένα κοίταγμα που σε ξέντυνε, σε προετοίμαζε, σε έφερνε σε οργασμό, σε σκούπιζε και σε ξανάντυνε μέσα σε ένα λεπτό, όσο χρειάζεται δηλαδή ο δικός σου για να ξύσει στον καναπέ με τρόπο τα τέτοια του ενόσω νομίζει ότι εσύ βλέπεις το σήριαλ. Οι αναγωγές ήταν πάντα προς όφελος του πολύτιμου, οι γυναίκες ψάχνουν αυτή τη ματιά περισσότερο και από τις ταμπέλες των εκπτώσεων ! Είναι είδος σε ανεπάρκεια... Ναι. Η ματιά.
    Ο Πολύκαρπος είχε αυτή τη ματιά που η μάνα του την έλεγε αγελάδας, εκείνος μπορεί να έφαγε δεκατρία χρόνια να ξεπεράσει αυτό το σχόλιο, αλλά δεν σταμάτησε να τη δουλεύει. Με το που πλησίαζες εσύ, τσιπούρα στο αγγίστρι του, έτσι και του έμπαινε το καλό στο μυαλό σε τελείωνε. Δεν χαμήλωνες τα μάτια, εντάξει, είσαι κι εσύ μια πουτανίτσα, αλλά εγώ δε σε κατηγορώ, φιλενάδα, όχι. Δηλαδή όταν πλησιάζεις στο γκισέ του ΙΚΑ, βλέπεις πως σε κοιτάζει ο άλλος με το στριφτό από κάτω έτοιμο και τον αναπτήρα στο χέρι. Όταν μπαίνεις με τις έξι σακούλες Zara και είναι μέσα ο πούστης, βλέπεις εκείνο το βλέμμα που τα λέει όλα δυό φορές. Όταν βάζεις αλάτι στα μακαρόνια, στα μακαρόνια ρε πούστη μου,  βλέπεις το βλέμμα της μάνας σου που έχει έλθει να σου γαμήσει κεφάλι μετά την εκκλησία οπότε… οπότε άμα σου απευθύνουν εκείνο το βλέμμα του έρωντα, εκείνο το βλέμμα έλα μωρό μου να σου δείξω πόσα δόντια έχει η κότα, καυλώνεις. Όχι, καυλώνεις. Η αλήθεια να γράφεται.
       Ναι ή ού ;
       Έτσι…
       Και μετά μπλέκεις. Ένα δίκαιο το 'χεις.. Γιατί...
 Ο γκόμενος δεν ήταν απλοϊκός… όόόόχιιιιι ! Ούτε πριν, αλλά κυρίως ούτε μετά. Ναι.
Δε φτάνει που σου πετούσε τα μάτια όξω, είχες δεν είχες την ποσότητα υπομουνής, μετά έπρεπε να περάσεις των παθών σου το τάραχο για να αποθεώνεις δυό μερόνυχτα το υπέροχο παύλα πρωτόγνωρο παύλα εκστασιακό παύλα μοναδικό βράδυ που περάσατε. Άλλο ένα.
     Δεν του αποθέωνες το σεξ ; Όοοοοχι φιλενάδααααα… Έπεφτες εκατόν τρεις ορόφους κάτω στα μάτια του, εκατόν τρείς,  αν υποθέσουμε ότι φτιάχνουν και στη χώρα σου εκτρώματα με εκατόν τρεις ορόφους για να βάλουν μια μυτερή πούτσα από σίδερο στην κορυφή, έπεφτες λοιπόν εκατόν τέσσερις, τρείς, εντάξει δεν κάνω επιμέλεια, γράφω πηγαία, αυτό είναι το πρωτόλειο κείμενό μου στο κατά Γούσιον Ευαγγέλιον, εκατόν τρείς ορόφους ντάουν. Ναι.
     Μετά, είχες να τον ακούς στις επόμενες συνάξεις να γυροφέρνει περιπτώσεις ιστοριών με απαξιωτική σεξουαλικά έκβαση, και όταν λέμε να γυροφέρνει, μιλάμε για πολύ κουραστικό πράγμα.
-          Δε μου φαίνεσαι καλά , έλεγες εσύ… πιές λίγο.
-          Τι να μου κάνει το φαρμάκι, έλεγε αυτός, χρειάζεται ένας τόνος από αυτό για να καταπιώ την καθημερινότητά μας…  τέτοιο γυρόφερμα, καταλάβατε ;

Ο Πολύκαρπος διέπραξε το έγκλημα στις 28 Οκτωβρίου του 2014. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μακεδονία το ίδιο βράδυ. Είχε μαζί του μόνο μια χειραποσκευή. Η δίκη του ήταν πολύκροτη και κράτησε το κοινό σε αναβρασμό για μήνες. Πολλοί θεωρούν ότι το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών πήρε μια επίσημη μορφή από εκεί και μετέπειτεν. Εγώ πιστεύω ότι το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών είναι τόσο επίσημο όσο το προπατορικό αμάρτημα.Θέλω να πω...
       Ένα πράγμα του έλειπε του Πολύκαρπου. Του έλειπε η προνοητικότητα να μπορεί να κουμαντάρει τις ποσότητες πόθου που εξέπεμπε προς το θύμα. Γινόταν από θύτης θρύμα. Οι γυναίκα , άμα μπορεί να σε παίξει, θα κάνει το καθήκον της. Εσύ πρέπει να βάλεις λίγη αξιοπρέπεια στο παλμαρέ σου. Αν, αν λέμε τώρα, αν είχαμε οι άντρες, και ειδικά ο νέος αυτός που ήταν και γλυκοτσούτσουνος, το προσόν να κουμαντάρει προς όφελός του τη λαγνεία του,  θα έπαιζε με τις γυναίκες όπως παίζεις εσύ με το μπεγλέρι. Με το συμπάθειο, δε σε ξέρω κι όλας, το χρησιμοποιώ ως λογοτεχνικό στολίδι. Ο γλυκοτσούτσουνος κάθε φορά που έφτανε στο ντεντ λάϊν καθόταν και έσκαγε και δε πέρναγε από το μυαλό του ότι και η γκόμενα δε θέλει μόνο αποθέωση. Θέλει και μαρτύριο. Αυτό. Ένα μαρτύριο, έναν σταυρό, ασήκωτο, που να μπορεί να το τρίψει στα μούτρα της κολλητής ως εμφανώς χειρότερο από το δικό της.
     
     Το δουλεύει ο Πολύκαρπος. Εξελίσσεται. Πρόκειται μάλιστα να γίνει κεντρικός ήρωας στο μυθιστόρημά μου, το κύκνειο χάσμα. Δε λέω άλλα… Θα πουλήσει τρελά !
     Εσείς κρατήστε τώρα τούτο. Έδωσες σε γκόμενα την οθόριτυ να σε παίξει ; Θα σε παίξει. Θα σε κάνει υποχείριο. Μετά θα σε βαρεθεί κι όλας. Μη το κάνετε αυτό το λάθος. Ο μέγας George φάκιν Klunei το ‘πε : Κάντε στις γκόμενες ότι σας καπνίσει, μόνο μην είναι βαρετό. Κάνε στις γκόμενες ότι σου καπνίσει. Κάνε στις γκόμενες ότι σου καπνίσει. Κάνε.. Πόσες φορές να το γράψω. Πρωτόλειο, πρωτόλειο, μια εσάνς επιμέλειας την έχει. Όπως και το βλέμμα του Πολύκαρπου.
παραπομπές
     # δεν χρησιμοποιώ εδώ το επίθετο "μέσος".
     ## η φάβα αποδείχτηκε εμπειρικά ότι δεν έχει από κατασκευής λάκκο, εμείς πάμε και βουτάμε τη βούκα από το τέτοιο μας, το ψωμί, και την κάνουμε τελικά σαν τα μούτρα μας. Οι λιγούρηδες… Θες να βλέπεις τέλεια τη φάβα; Μη το βουτάς το πράμα σου μέσα. Άιιιτ.
      
      Για το έγκλημα και τη δίκη, αγοράστε το Κύκνειο Χάσμα. Ζητιάνοι θα γίνουμε ;
    

4 σχόλια:

  1. Τι σχέση έχουν τα δανεικά με το πήδημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δανεικά = τρόϊκα, τρόϊκα = πήδημα . Hulloooo !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιαν αγωνία την έχει το εγχείρημα... Θα' ναι πολύκροτη η δίκη, θα γεμίζει τρύπες ο Πολύκαρπος, θα' ναι πολύτροπη η πλοκή; Καλόν αέρα στα πανιά σου, πρόσεχε τους Πολύφημους και κράτα ορθάνοιχτα τ' αυτιά σου στις Σειρήνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

εντυπώσεις ;