Τετάρτη, Ιουλίου 24

το σφάλμα



  Πάντοτε έμπαινα φουριόζος στις ερωτικές σχέσεις και υπομονετικός στις φιλικές. Οι φιλίες μου λοιπόν γενήκανε μαραθώνιοι ενώ οι έρωτες ...τετρακόσια μέτρα με εμπόδια. Μετά σου λένε... αδικημένος... άτυχος... όχι, όχι... ανώριμος, ανώριμος αυτό.
   Και που να την αντλήσεις την ωριμότητα για να ερωτευτείς λεύτερα ; Ρίχνεις μια ματιά ένα γύρω και σε πιάνουνε τα γέλια. Είναι έρωτες αυτοί ;
   Αυτοί δεν είναι έρωτες. Είναι ρυθμίσεις του ΕΓΩ, είναι αντιβιώσεις, εκδικητικές κινήσεις, αναπνοές απόγνωσης, απόπειρες χειραγώγησης, πανικοί της ηλικίας, πρεμούρες για γαμήσια, επιθανάτιοι ρόγχοι και συμβόλαια μίσθωσης. Έρωτες πάντως δεν είναι.
   Ο έρωτας έπρεπε να μην ακολουθεί μια εντολή της λογικής. Έπρεπε να σε βρίσκει σε ακατάλληλη στιγμή, σαν το κουδούνι μόλις ξεντύθηκες να μπεις στο ντουζ, ένα πράμα... Ο έρωτας δεν είναι γαλατάς και ούτε ταχυδρόμος. Είναι ένας ξένος στην πόρτα.
    Τις περισσότερες φορές βολεύομαι να ρίχνω το φταίξιμο απέναντι.
    Τις λιγότερες φορές που είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα έκανα μαντάρα, κάτι υποψίες ότι έφταιξε η προσέγγισή μου, μου μπαίνουνε 😕
    Τις ελάχιστες φορές που το αποτύπωμα μιας έλξης μένει μέσα μου καιρό, καταλαβαίνω ότι στην εξέλιξη του "πράγματος" δεν είχα ούτε στο ελάχιστο τον έλεγχο στα χέρια.
    Αμαρτία εξομολογημένη ουκ έστιν αμαρτία ; Έστιν και παρα έστιν ! Ας τα αφήσουμε αυτά που ξέραμε ....
    Το λοιπόν έχουμε και λέμε :
    Θέλουμε να ερωτευόμαστε ; Μας διαστέλλει ; Βγάζει το καλό από μέσα μας αυτή η τεράστια υπόθεση ,αυτό το άτιμο το μωρό που ρίχνει τα βέλη ; Ναι. ΝΑΙ. Μας κάνει υγιέστερους ανθρώπους ; Αμέέέ ! Μας κάνει πιο πολύτιμους και για τους ανθρώπους που εξαρτώνται από εμάς ; Χίλια τοις εκατό. Καρατσεκαρισμένο. Ο αδιάθετος τι βοήθειες και ανάσες να μοιράσει ; Και τι να κάνουμε ; Τα λέει ο δάσκαλος απ' την Ινδία, αφού ! (φωτο)

  "Όταν είσαι ικανός να είσαι απολύτως μόνος σου κι όταν δεν έχεις καμία ανάγκη να μπεις μέσα στον έρωτα, τότε ο έρωτας είναι όμορφος. Όταν δεν υπάρχει ανάγκη ούτε εμμονή, τότε δεν υπάρχει ούτε εξάρτηση, οπότε όταν μπαίνεις μέσα στον έρωτα, θα είναι ένα μοίρασμα. Θέλεις να μοιραστείς, επειδή έχεις τόσα πολλά και θέλεις να μοιραστείς με κάποιον με τον οποίο αισθάνεσαι συντονισμένος.Αν όμως μπεις μέσα στον έρωτα για να αναζητήσεις ευτυχία, τότε κάνεις λάθος. Τότε ο έρωτας θα σου δώσει μόνο δυστυχία. Αν μπεις μέσα στον έρωτα για να μοιραστείς ευτυχία, τότε ο έρωτας είναι τρομερά όμορφος, η μεγαλύτερη εμπειρία που υπάρχει."
     
    Πρέπει το λοιπόν να αφεθούμε. Ο έρωτας είναι ένα καλό ατύχημα. Δε μπορούμε να το σχεδιάσουμε εγκαίρως με κάθε λεπτομέρεια αυτό, δεν είναι τεχνοκρατική διακυβέρνηση. Δε μπορούμε να προδιαγράψουμε την έκβασή του, δεν είναι μια δική μας νουβέλα. Δε μπορούμε να μπούμε προστατευμένοι με τις πανοπλίες μας, δε είναι μια αντιδικία. Δε μπορούμε να το βιάσουμε, δεν είναι ψώνια και δε μπορούμε να το φάμε το μισό και το υπόλοιπο να το πάρουμε σε αλουμινόχαρτο για το σπίτι, δεν είναι πίτσα. Τι είναι ; Ούτε αυτό το ξέρουμε. Είναι ο άγνωστος στην πόρτα.
    Ανοίγεις, του λες πέρασε, κάτσε εκεί, εκείνος κάθεται αλλού, του λες πάρε ένα φοντάν, εκείνος παίρνει το σεμεδάκι να το κοιτάξει, του λες πόσο θα κάτσεις, εκείνος γελάει, του λες με λένε Περικλή κι εκείνος σου απαντάει, σε λένε Περικλή, μέχρι στιγμής. Εντάξει ;
   Οπότε, αν είσαι ανώριμος, σα και του λόγου μου, καλύτερα όταν αισθάνεσαι ότι κάτι μεγάλο πάει να παίξει, ξεκίνα το με μια υγιή φιλία. Εμένα αυτό μου λέει η κούτρα μου. Αλλιώς μυρίζει σφάλμα, και μυρίζει δυνατά, σα το σπίρτο που σβήνει αφού ανάψεις το κερί.
  Ο έρωτας... αχ. Ο έρωτας. Γαμώτο.
  Πάω να κατεβάσω τα σκουπίδια.
  
# Rajneesh, also known as Acharya Rajneesh, Bhagwan Shree Rajneesh, and latterly as Osho, was an Indian spiritual guru, philosopher and the leader of the Rajneesh movement. During his lifetime he was viewed as a controversial new religious movement leader and mystic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;