Παρασκευή, Μαρτίου 13

φιλική έξοδος

   Κατ΄αρχήν οι ευρωπαίοι πολίτες που δεν χρησιμοποιούν ευρώ δεν είναι αποκλεισμένοι από την ελεύθερη διακίνηση εντός ΕΟΚ. Αυτή η απλή αλήθεια δεν είναι ακόμα επαρκώς διαδεδομένη...Θέλω να πω, η μαμάκα μου θα μπορεί να πάρει τη Rayan και να πάει στο Παρίσι weekend απλά θα μένει στο ράντζο στη κόρη της κουμπάρας που κάνει erasmus. Δεν είναι και για αυτοκτονία ! Εδώ ο κόσμος φλέγεται... Αλλά ας περάσω στο ψητό... Στην επιζητούμενη δικαίως ευημερία μας. Είναι θεμιτό να αποζητάμε το καλύτερο. Λοιπόν..


Διάβασα χθες αυτή την δήλωση του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν :
             «Το θεμελιώδες θέμα είναι εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να επανεκκινήσει και να ευημερήσει με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Αλλά αντί να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα ουσίας και να δώσουν απάντηση, οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος» δηλώνει ο Ζισκάρ ντ' Εστέν σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας (1974-1981) και πρώην πρόεδρο της Σύμβασης για το μέλλον της Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της σήμερα παρά αν αποκτήσει ένα νόμισμα που να μπορεί να υποτιμηθεί. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπισθεί με ηρεμία, ψύχραιμα, αυτό το σενάριο, προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας. Είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει τη θέση της, απολύτως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγκαταλείποντας τη χρήση του ευρώ, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βρεθεί μαζί με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία κλπ, που δεν το υιοθέτησαν. Ακόμη καλύτερα: αυτή η έξοδος θα της επέτρεπε να προετοιμάσει ενδεχόμενη επιστροφή της, αργότερα. Η διαδικασία αυτή μίας συντεταγμένης εξόδου πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά μη συγκρουσιακό τρόπο, προς το αμοιβαίο συμφέρον κάθε πλευράς. Αυτό εγώ θα το ονόμαζα "friendly exit", έξοδο σε φιλικό πνεύμα» καταλήγει ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν.
     Η παραπάνω προσέγγιση δεν υιοθετείται από κανένα κόμμα στη χώρα τούτη την ώρα. Αντιθέτως προβάλλονται ισχυρισμοί που απευθύνονται σε μάζες ψηφοφόρων με τη γνωστή μας κουτοπονηριά.
    Ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα όπως και ένα σπιτικό που δεν έχει πλέον να πληρώσει, θα σηκώσει το μεσαίο δάχτυλο στις τράπεζες και μετά θα συνεχίσει τη ζωή της χωρίς το άχθος των δανείων που έχει συν_άψει στο παρελθόν. Ο ισχυρισμός αυτός μάλιστα έχει εμπλουτιστεί από την ατράνταχτο επιχείρημα ότι «τότε που με δάνειζες ας έβλεπες ότι ποτέ δε θα τα πάρεις. Εγώ εκλιπαρούσα, εσύ γιατί με δάνειζες ; Εεε ;  Τι είχες στο μυαλό σου , να με βάλεις στο χέρι ; » 
    Ο δεύτερος ισχυρισμός είναι ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θύμα μιας παγκόσμιας πλεγκτάνης για την εξαγορά των μοναδικών της ευκαιριών όπως ο υπερηχητικός ΟΣΕ η υπερκερδοφόρος ΔΕΗ και οι πακτωλοί των πετρελαίων. Οι διαγωνισμοί για τις παραπάνω υποδομές συχνάκις αποβαίνουν άγονοι γιατί ακόμη και οι πιο συνετοί των επενδυτών όπως οι Κινέζοι ( που ποτέ δεν αγοράζουν χαρτιά αλλά μόνο καλές υποδομές ) αισθάνονται δυσφορία για το «καθεστώς» που πρέπει να υπερβούν ώστε να στήσουν εδώ πέρα παραγωγικές επενδύσεις.Και πηγαίνουν και τις στήνουν αλλού. Δικά τους τα λεφτά δικό τους το κέφι. Εμείς πως θα πουλήσουμε και περήφανα και ακριβά και την ώρα που πρέπει; Δεν θα ισχύσει το όποιος πουλάει υπό πίεση χάνει ;
   Ένας τρίτος ισχυρισμός είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ιρλανδία, Σουηδία και ότι άλλο καπνίσει του καθενός, πάντως Τίγρης ( !) , αποκτώντας εργασιακή κουλτούρα Ινδικού τύπου και φορολογική κουλτούρα Σκανδιναβικού... Όλοι ξέρουμε ότι οι Ινδοί είναι αυτοί που μένουν για να κλειδώσουν τη νύχτα τις πόρτες στα ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου γιατί δεν κοιτάνε ποτέ το ρολόϊ τους. Όλοι ξέρουμε επίσης ότι ο Σουηδός πληρώνει ευχαρίστως 50% φορολογία από τους κόπους του για να απολαύσει τις υπηρεσίες ενός καταπληκτικού κρατικού μηχανισμού πρόνοιας και υπηρεσιών. Δηλαδή τα παιδιά μας, έτσι όπως τα έχουμε καλομάθει, με χαρτζιλίκι και αυτοκίνητο από τα 18 ως τα 28 ώστε να καμαρώνουμε στις μικροαστικές μας συναθροίσεις τα πτυχία τους,  θα αποκτήσουν ξαφνικά killer ένστικτα και θα πέσουν με τα μούτρα σε μια ανατροπή των παραγωγικών μοντέλων αυτής της βολικής για ¨ποιοτική¨ ζωή Μεσογειακής χώρας. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνουν όλοι σημαιοφόροι και πρόσκοποι στο ευγενικό λειτούργημά τους ; Σε πόσες γενιές ; 
   Τέλος ένας τέταρτος ισχυρισμός είναι ότι το κοινό ευρωπαϊκό νομισματικό μας περιβάλλον δεν είναι στενό κολάρο στο λαιμό μας, απλά δεν γεννήθηκε σε άλλον τόπο τέτοια ταλαντούχα ομάδα στελεχών που θα εξασφαλίσει με μαγικά εργαλεία τις συνθήκες ώστε ΚΑΙ οι πιστωτές να πληρώνονται ΚΑΙ οι πολίτες να μην ζορίζονται. Μάλιστα είναι σε θέση να εξηγήσουν στο πόπολο ότι ο λόγος της εμπλοκής με τους πιστωτές είναι ότι μπλέξαμε με πολύ ηλίθιους ξένους. Και κάτω από αυτή τη λογική έρχονται και φεύγουν υπουργοί ονομάζοντας ανίκανους τους προηγούμενους.

  Επιστρέφω στα λεχθέντα από τον Ζισκάρ ντ' Εστέν που με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Και περιμένω με πιο τρόπο, πότε και ποιος θα τα υιοθετήσει ως τακτική στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Εσείς ; Τι περιμένετε ; Εθνοσωτήρες ;  Από τα κόμματα που έχουμε ( να τα χαιρόμαστε ) εκείνο που τώρα αμέσως πρέπει να απευθύνει αλήθειες στο πόπολο είναι αυτό που ψηφίσαμε να κυβερνήσει. Γιατί όσο μας αφήνει σε προθάλαμο απόψυξης χάνουμε τις θρεπτικές μας αξίες. Πως αλλιώς να το φωνάξω ο καψερός. Πές τε μας τι μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο ή ξεκουμπιστείτε και σεις από εδώ.Κατεβάστε στο λαό το plan B.
   Αλλά εγκαίρως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;