Σάββατο, Αυγούστου 3

η συμμορία της λιτής επάρκειας

      Ο κολλητός μου ο Πάνος (Καραδούκας) δε φωτογραφίζει όλες τις γάτες, ψάχνει να βρεί τις μοιραίες !  Ταλαιπωρείται ο άνθρωπος... Απλά, θεωρεί αυτή την μεγάλη ταλαιπωρία του ιδιοτελώς σημαντική... Όταν μάθει να βγάζει από μια κοινή γάτα την "μοιραιότητα" θα απολαύσει τη φωτογραφία πληρέστερα και το σεξ επίσης. ( Σε περιμένω ρε... απάντησέ μου )
     Σοβαρά τώρα... Αυτό το πρώτο ήταν αγκίστρι ... Πρώτον για να τσιμπήσουν οι σύντροφοι της συμμορίας και δεύτερον για να με διαβάσει μια φίλη από τα Μουδανιά που "Περικλή δε διαβάζω μεγάλα κείμενα..." Don't you ever perikli me !

     Ακούστε(sic) : Την ομορφιά των πραγμάτων τη χτίζουμε με σύνθετους τρόπους εντελώς υποκειμενικούς. Η αξία τους συνδέεται με τους συνειρμούς και τα συναισθήματά μας και από τη στιγμή που τα κατατάξουμε μέσα μας, ως μικρές θεότητες, το σκήπτρο τους παγιώνεται. Να.. προχθές έβαλα στο φατσομπούκι αυτό το κίτρινο παλιο αυτοκίνητο. Η συναισθηματική ανταπόκριση των φίλων μου ήταν εντυπωσιακή. Είναι γιατί τους ανακάτεψε το μυαλό. Ενώ αν τους έδειχνα μια Laborghini Spyder νομίζω πως θα έπαιρνα απλώς μερικά (βαριε)στημένα ουάου.

    Διάβασα την Παρασκευή στην πλάτη ενός δοκίμιου, φυλλομετρώντας χαλαρά τα βιβλία στον Παρατηρητή, ότι κατά τους Επικούριους τα πράγματα δεν έχουν καμία αντικειμενική εσωτερική (ντε φάκτο) ομορφιά. Είναι απλώς πράγματα. Ένα βότσαλο με χρώμα όνυχα που έχει σχήμα καρδιάς και μια μικρή άτσαλη γκρι κοτρόνα είναι κατά βάση ισάξια. Φυσικά. 
    Τότε όμως γιατί τα βότσαλα που έχουν σχήμα καρδιάς τα μαζεύουμε από κάτω; Επειδή τα "θεωρούμε" πιο όμορφα. Επειδή μας παρασύρουν να ασχοληθούμε με τη γλύκα των πραγμάτων. Και επειδή γεμίζουν συναισθηματικά κενά που χρήζουν ειδικού δοκιμίου.

     Είμαι γενικώς με τους Επικούριους (τους.. πάω που θα 'λεγε ο αείμνηστος Χριστόδουλος) για τους εξής λόγους :
    # Δεν πιστεύω στην επόμενη ευκαιρία, στους παράδεισους και στην μετεμψύχωση.
    # Αποδέχτηκα ότι το κυνήγι της σύνθετης τελειότητας πάντοτε με παγίδευσε άσχημα.
    # Κατέληξα ότι το πιο φθηνό ψάρι, αν το απολαύσεις, είναι το νοστιμότερο.
    # Και 'χω καταλήξει ότι όλες οι σχολές απόδρασης-προφύλαξης από την "εμπλοκή" στη δυστυχία τέμνονται στην αποθέωση της κυνικής απλότητας, στη μείωση των απαιτήσεών μας και στη λιτή επάρκεια. Γι αυτό και ο τίτλος αυτού του blog όταν ξεκίνησε ήταν :
                                  μείνε στη γλύκα των πραγμάτων 
    Όσες διανοητικές πορείες και να κάνω, μοιάζουν με τις αναζητήσεις του δρόμου σε δάσος χωρίς πυξίδα. Αρχίζω σύντομα να "ξαναβλέπω" οικείες ενδείξεις και στο τέλος καταλαβαίνω ότι πάλι περπατώ κύκλους... Αποθεώνω και προσκυνώ τις ίδιες απλές ιδέες. Και είναι οι ίδιες, είναι κοινές με τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που έχω ξεδιαλέξει, καθώς στήνω εδώ και λίγα χρόνια μια ιδιότυπη συμμορία της διανόησης : Τη συμμορία της λιτής επάρκειας.

    Θέλεις να μπεις ;  Διάβασε το καταστατικό... :

ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ "ΦΙΛΙΚΗΣ" ΜΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
   Όση ζωή μας απομένει να ζήσουμε, ας την περάσουμε αλληλεπιδρώντας με διαλεγμένους κατασταλαγμένους στην απλότητα ανθρώπους, αποδεσμευμένοι πρώτα εμείς και αν γίνεται και οι εξ απορρήτων μας, από τις αστικές διαδικασίες κοινοποιημένης επιτυχίας, χωρίς ακόλουθους και θαυμαστές, και γενικώς χωρίς μεγαλόπνοα πλάνα. ΤΕΛΟΣ.

   Κλισέ, έ;  Δεν είναι απλό... Κρύβει μερικές παραιτήσεις και μερικές επιπτώσεις. 
   1. Εαν δεν ξοδεύεις π.χ. ένα σκασμό για την ομορφιά και τα ρούχα, μπορεί να μη μπορείς να παραστείς στα βαφτίσια των εγγονιών όλων των συμμαθητριών σου από το λύκειο που θα είναι ντυμένες σιαγμένες σα λατέρνες, για να μη σε σχολιάσουν ότι φοράς φθηνό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις υπερβεί την εμβέλεια των σχολίων τους. Δεν έχεις δηλαδή αποφασίσει ότι από όλες τις συμμαθήτριες εσύ θα διαλέξεις και θα κάτσεις δίπλα στην πιο λιτά ντυμένη αλλά ναι, θα παραστείς, με εκείνον τον μειλίχιο τρόπο για να χαρείς το πρώτο κλάμα του μωρού της αγαπημένης. Μετά δε θα έχεις είκοσι δόσεις στην κάρτα. Και πίστεψέ με, τα σχόλια τελειώνουν πιο ανώδυνα από τις δόσεις. Και μόνο εαν δεν έχεις δόσεις θα μπορέσεις να πας το ΣΚ στα Τζουμέρκα.  
   2. Εαν δεν ανταποκρίνεσαι π.χ. στα καλέσματα της ευρύτερης οικογένειας, ακούγοντας τις ίδιες και τις ίδιες κασσέτες και χαμογελώντας υποκριτικά,  μπορεί της θείας το σπίτι να το "φάει" ο ξάδελφός σου ο οποίος νομίζεις εσύ ότι τότε θα είναι τυχερός. Αυτός όμως θα πρέπει να ανταποκριθεί στην σύνθετη κατάσταση κατοχής ενός ακόμη ακινήτου. 
   3.  Δε χρειάζεται τρίτο παράδειγμα, ενήλικες γίναμε... 

Δεν είναι κλισέ η επίκλιση της λιτής επάρκειας. Δεν είναι κλισέ επειδή δεν είναι εύκολο να περάσεις από την επίκληση στην πράξη, να μπεις σε mode λιτής διαχείρισης... 

     Με το που θα γίνουμε ικανοί να ανακαλύπτουμε την ομορφιά στα φθηνότερα πράγματα θα έχουμε ήδη διανύσει το μισό μονοπάτι της ευτυχίας. 
     Τίποτε δε θα το αποκαλούμε φθηνό.

    Παίδες... Θέλετε να γίνετε μέλη ;


Υ.Γ. ΕΝΤΥΠΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ, Η ΕΙΣΔΟΧΗ ΜΕΛΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΑΤΙΑΣ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;