Δευτέρα, Απριλίου 3

η μικρότερη πίστα

      Ένας μεσήλικας διαμαρτυρήθηκε χθες στο γυμναστήριο ότι όλο το κορμί του είναι ένα ερείπιο. Μας αρέσει αυτός ο τρόπος να παρουσιάζουμε τα προβλήματά μας, τα δικά μας, της ομάδας, της χώρας... Ο πονηρεμένος φυσιοθεραπευτής τον έβαλε να σταθεί όρθιος και έκανε έναν γύρο παρατήρησης της θέσης των ποδιών του. -Χρειάζεσαι μια ειδική σόλα στο αριστερό σου παπούτσι, του είπε !!!  Το πέλμα του αριστερού σου ποδιού τείνει να πιέζει το γόνατό σου προς τα μέσα και εσύ για να εκτονώνεις αυτό το μικρό πρόβλημα έχεις γίνει ολάκερος στραβοκάνης. Μοιραία μεταθέτεις το πρόβλημα σε ολοένα και μεγαλύτερα μέρη του σκελετικού σου συστήματος ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίσεις την αρχική πηγή ενόχλησης, το ελλάτωμα στο πέλμα.
  
    Ένα σικέϊν (μια μικρή τεχνητή δυσκολία που τοποθετείται επίτηδες για να σε κάνει να κατεβάσεις ταχύτητα) , είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις να περνάς αν είσαι οδηγός αγώνων. Στη ζωή πάλι όχι.
    Μια μικρή πίστα είναι αρκετή για να κάνεις όλα τα δυνατά λάθη αν υπάρχει κάποιος που σε παρακολουθεί και αφού τα καταγράψει σου δείξει τι έκανες. Στα σπορ και στο χορό αυτή η διαδικασία απλοϊκών διορθώσεων είναι αυτονόητη. Στη ζωή πάλι όχι.

     Οι παλιοί λέγανε ότι τα προβλήματα του γάμου λύνονται εαν δεν παραλείπεις να λες μια καλημέρα με ένα φιλί στον σύντροφό σου κάθε πρωί πριν πάρεις τα κλειδιά στο χέρι και ανοίξεις την πόρτα.
     Οι καινούργιοι λένε ότι το ίδιο ζήτημα αντιμετωπίζεται με έξι βιβλία του Γιάλομ και τρία χρόνια Gestald Therapy.
     Όπως συμβαίνει συνήθως, ο καλύτερος δρόμος είναι ο παραδοσιακός με λίγες πρέζες εκσυγχρονισμού. Και μια σταθερή τακτική να ξεκινάς από το έλασσον για να επηρρεάσεις το μείζον. Τούτο είναι ένα χαρακτηριστικό των πολύ συστηματικών ιδιοσυγκρασιών. Δεν είναι ένα προσόν που το κατέχουμε όλοι. Οπότε ;
     Ποτέ δεν είναι αργά να σκύψουμε με επιμέλεια πάνω στις πάγιες ρουτίνες μας και να εντοπίσουμε τα μικρά λάθη μας που μας ζημιώνουν περισσότερο. Διαβάζοντας τον κατά τα άλλα προβλέψιμο συγγραφέα Alain de Botton αυτό το μήνα με τους bohemians πήραμε την αφορμή να κουβεντιάσουμε με τους φίλους μας τις πρακτικές μας στον έρωτα και την συμβίωση. Οι περισσότεροι σαρκάσαμε τον εαυτό μας... χρειαζότανε ένα βιβλίο για να μας κάνει να εντοπίσουμε με ποιές τρεις λέξεις ή κινήσεις ξεκινούν όλες οι εντάσεις με τον σύντροφό μας ; Ναι. Χρειαζότανε ένα βιβλίο. Και θα χρειαστούν δυό μέρες για να τα ξεχάσουμε όλα. Γιατί αυτό που διδάσκουμε με πείσμα οι αμαθείς στους ψυχολόγους είναι ότι η "απώθηση" υπήρξε πάντοτε ο βολικότερος τρόπος για να κοιμάσαι καλά.
     Αλλά όρθιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;