Κυριακή, Ιουλίου 9

μην ορμάς στο διπλανό σου



    Ορμάμε στους ανθρώπους ευκολότερα. Προπηλακίζουμε τους ηλίθιους, εξωθούμε τους αργούς, χειραγωγούμε τους φοβισμένους και ασκούμε υπερβάλλουσα εξουσία στους ταπεινούς. Το κάνουμε δια της φυσικής οδού, με την επαφή μας, αλλά και με την ισχύ που μας παρέδωσαν οι διαδικτυακές μηχανές μαζικής επικοινωνίας. Ο μέσος πολίτης είναι ολοένα και επιθετικότερος στον συνοδοιπόρο.
   Όμως δεν είναι ο συνάνθρωπος αυτός που χρήζει προπηλακισμού Είναι τα μεγάλα καθημερινά παγκόσμια γεγονότα που αθροίζουν θυμό και καχεξία μέσα μας ώστε να καθίσταται η επιθετικότητά μας το καπάκι της χύτρας. Τι ζούμε ; Ζούμε τις τελευταίες μέρες πριν από μια παγκόσμια εξέγερση. Να τα γεγονότα  :
   Σε μια από τις Ευρωπαϊκές χώρες με παραδοσιακώς οξυμένα πολιτικά αντανακλαστικά,  λιγότεροι από τους μισούς πολίτες προσήλθαν στις κάλπες. Το 44% ανέδειξε την κυβέρνηση Μακρόν ως το σχήμα που εμπιστεύονται με κριτήριο την παντελή έλλειψη εμπειρίας στην εξάσκηση εξουσίας… Είναι αυτό αντιπροσώπευση ;
    Σε μια από τις παντοδύναμες παραγωγικά Ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, τράπεζες πωλούνται έναντι ενός ευρώ σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται το κομπόδεμα χιλιάδων ανήμπορων πολιτών, το οποίο κομπόδεμα η κυβέρνησή τους μέχρι προ μηνών επισήμως παρότρυνε να τοποθετήσουν στα τραπεζικά ομόλογα… Τα στελέχη αυτών των τραπεζών επιβραβεύονται με προαγωγές. Είναι αυτό βιώσιμη και οργανωμένη οικονομική πολιτική ;
   Οι ηγέτες με την περιορισμένης βαρύτητας λαϊκή εντολή, για να μαζευτούν και να συσκεφτούν, χρειάζονται στρατιωτική κάλυψη… Οι ηλικιωμένοι περιπατητές στο όμορφο Αμβούργο θα έχουν μείνει άναυδοι με την εικόνα στις πλατείες της πόλης την επομένη του G20. Πρόκειται ωστόσο για την επίσημη ηγεσία των χωρών που κατέχουν το 95% του παγκόσμιου πλούτου. Αποικιοκρατικές ιμπεριαλιστικές υπερ δυνάμεις σε μια σύνοδο αρπαχτικών με στόχο την διατήρηση των προνομίων τους… Ανεξαρτήτως της επίδοσής τους στα κοινωνικά δικαιώματα και ανεξαρτήτως της κοινοβουλευτικής τους νομιμοποίησης, αφού συμμετέχει με καμάρι και η γειτονική μας οθωμανική τυραννία. Ο Ερντογάν προσέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής του Αμβούργου για να απολαύσει μια συμφωνική πανδαισία από τους κορυφαίους ερμηνευτές και να τους χειροκροτήσει χαριεντιζόμενος με την Άγκελα και τον Εμανουέλ. Ο άλλος χέζει την κλιματική αλλαγή. Είναι αυτό εξέλιξη προς την αειφόρο συγκατοίκηση των λαών στον πλανήτη ;
   Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κώμα, όχι γιατί δεν είναι το μόνο πολίτευμα που δοκιμάστηκε και αποδίδει, είναι το μόνο, αλλά γιατί αυτό που οι σύγχρονοι ψηφοφόροι αντικρίζουν καθημερινά είναι επίφαση δημοκρατικής διακυβέρνησης… Πρόκειται για τυραννία.
  Οι επόμενες πολεμικές εστίες προετοιμάζονται με επιμέλεια από τις νέες ηγεσίες στο Κατάρ, το Ιράν και την Κορέα. Ο αρχιτέκτονας αυτής της τακτικής, του σύγχρονου διαίρει και βασίλευε, είναι με τα κουστουμάκια του ακόμη παρών στις σημερινές συνόδους G20. Αυτό το μαμούθ , ο Χένρυ Κίσιγκερ, αλωνίζει ακόμη.
    Τούτο το κείμενο αποθηκεύεται τώρα από μηχανές συλλογής δεδομένων ενώ τα κορυφαία μυαλά της νέας γενιάς σπουδάζουν επεξεργασία mass data σε κολέγια στη γηραιά Αλβιόνα. Κανείς σε λίγο δε θα πιάνει στο στόμα ή την πένα του πρόσωπα εξουσίας.
    Όλοι οι σκεφτόμενοι άνθρωποι αποσύρονται παντελώς από τα κοινά αποκαρδιωμένοι. Οι ποιοτικότεροι είναι αποκαρδιωμένοι. Οι υπόλοιποι αισθάνονται πλήρεις αρκεί να αλλάζουν αυτοκίνητο ανά πενταετία. Η ευτυχία ήταν πάντα μια φενάκη, πόσο μάλλον τώρα.
    Μέσα σε αυτό το τοπίο, οι πιο μεγάλες καρδιές χτυπούν στα πιο αδικημένα πλάσματα. Άνθρωποι, στην τύχη τους, υποστηρίζουν κακοποιημένα πλάσματα μέχρι τελικής πτώσεως, κάνουν παρέα σε μοναχικούς ηλικιωμένους, σιτίζουν άστεγους, υποστηρίζουν παιδιά με ανίατες ασθένειες, δίνουν αίμα, μοιράζουν ρούχα, φιλοξενούν πρόσφυγες, εκπαιδεύουν παιδιά σε τέχνες, υποστηρίζουν ψυχικά ασθενέστερες ψυχούλες, περνούν τις γριές απέναντι και ταΐζουν τα περιστέρια. Πολλές φορές εμείς επιτιθέμεθα σε αυτούς τους μικρούς μεγάλους ήρωες επειδή μας εμπόδισαν με το ποδήλατο ή αργούν να αφήσουν διαθέσιμο το ΑΤΜ.  Ανεβάζουμε τη φωνή μας σε ανυπεράσπιστους και αδύναμους γιατί αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούμε να τους κακοποιήσουμε χωρίς επιπτώσεις.
    Ας μην. Ας δείξουμε ανοχή στους διπλανούς μας. Ποτέ μα ποτέ, τόσο πολύς κόσμος δεν βρέθηκε τόσο ανυπεράσπιστος ηθικά και πολιτικά, όσο στις μέρες της παντοκρατορίας των τραπεζών.
    Είναι ευθύνη μας να προασπίσουμε την καθημερινότητα του διπλανού μας. Οι λεονταρισμοί μας είναι εντελώς γελοίοι.  Ας σταματήσουμε τουλάχιστον να συμπεριφερόμαστε άθλια. Ας γίνει αυτό το τελευταίο στοίχημα που θα βάλουμε αφού οι μέρες μας δε φαίνεται να είναι ούτε πάρα πολλές ούτε σχετικώς ονειρεμένες.  
        
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;