Σάββατο, Αυγούστου 18

στο Μυστρά

   Δεσποτάτο του Μορέος.
   Μυστράς. Καστροπολιτεία...
μια ιστορία εξουσίας που ξεκινάει το 1249 και διαρκεί δυο αιώνες. Φράγκος Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος... κατακτητής Βυζαντινός αυτοκράτωρ Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος, Μανουήλ Καντακουζηνός, Θεόδωρος Β' Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος Β' Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου... 
    Μυστράς... μια ιστορία αναγεννήσεως γραμμάτων και τεχνών, Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων, ο τελευταίος σε μια σειρά νεοπλατωνικών, πρόδρομος του ευρωπαίκού διαφωτισμού καθώς μετά από μια σπουδαία πορεία διδασκαλίας και συγγραφικής στον τόπο αυτό , μεταβαίνει & ιδρύει με τον Κόζιμο και τον Βησσαρίωνα την ακαδημία της Τοσκάνης στα πρότυπα της Πλατωνικής Ακαδημίας το 1446 . Αγιογραφίες και τοιχογραφίες με ιδιαίτερη καθαρότητα και λάμψη, της περίφημης ζωγραφικής σχολής του Μιστρά.
      Μυζηθράς... μια ιστορία αρχιτεκτονικής...  Περίφημο δίκτυο ύδρευσης στα πρότυπα της Πόλης, και Βυζαντινές εκκλησιές που καθώς σωστά αναστηλώνονται, λίγο λίγο ανασταίνουν την ιστορία. Οι πέντε τρούλοι και ο μικτός ρυθμός χαρακτηριστικός του Μυστρά. Βαδίζεις από σκιά σε σκιά μέσα στις μυρωδιές βοτάνων και ελιάς αρχίζεις να ενσωματώνεσαι στο σκηνικό.
     Και καταλήγεις σε αυτή την πλάκα την ανάγλυφη μαρμάρινη αναπαράσταση του συμβόλου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πάνω στην οποία, λεν, ορκίστηκε πριν ξεκινήσει για την Πόλη ο τελευταίος , ο μοιραίος της αυτοκράτωρ.
  Για ανθρώπους που αγαπούν 
την ιστορία, είναι ένα ζωντανό βιβλίο. Για περιηγητές αυτός ο τόπος είναι μια πρόκληση. Για παιδιά είναι ένα σκηνικό για ένδοξα όνειρα και ζωηρά παραμύθια. Για τους Μανιάτες... είναι απλά ο τόπος των προγόνων τους. Και αν από το λόφο κάτω κοιτάξεις...Είναι η Τοσκάνη της Ελλάδας. Ή αλλιώς αν στην Τοσκάνη βρεθείς... το βλέπεις.. είναι ο Μυστράς της Ιταλίας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;