Τρίτη, Μαΐου 18

Ώρα να ανοίξουμε την ουσιαστική κουβέντα



http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=11332160&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1

Αφού ακούσεις έναν ειδικό να σου περιγράφει σταράτα τι συμβαίνει, βάζεις το κεφάλι κάτω και σκέφτεσαι βαθειά όλη σου την συμπεριφορά ως σήμερα. Ως πολίτη, ως καταναλωτή, ως οικογενειάρχη, ως φίλο και ως ψηφοφόρο. Μετά σε πιάνει τρέλλα. Και ύστερα η πρώτη αντίδραση είναι να μιλήσεις για μια επανάσταση... Φευ !

Δεν πείθουν κανέναν πιά οι επανιδρύσεις, τα κινήματα αλλαγής και οι διακυρήξεις. Η επανάσταση αρχίζει από το ένα κύταρό μας. Περνάει από την διαμόρφωση προσωπικής στάσης και αφού αλοιώσει θετικά τον μικρόκοσμό μας, ενώνεται με συνιστώσες δυνάμεις, αναζητά συμμαχίες και διαμορφώνει περιβάλλον εύφορο με ολοένα αυξανόμενη διάμετρο γύρω της. Μέχρι να διαβάλλει όλο το σύστημα.

Πως χτυπάς το σύστημα ;

Ακούω διάφορες εκδοχές. Ότι δε χτυπιέται. Ότι είναι πιο οργανωμένο από εμάς. Ότι η ενέργεια που απαιτείται είναι αδύνατον να περισσέψει από το υστέρημα ενέργειας των βιοπαλαιστών. Ότι ανατρέπεται μονάχα από μέσα. Ότι είναι πάνω από τους λαούς και τις κοινωνίες.
Με έχει απασχολήσει όπως και εσάς πολύ η περίπτωση της τυφλής τρομοκρατίας. Τη θεωρώ άνανδρη, μια προέκταση των τραμπουκισμών στα γήπεδα, ανώριμη, εφηβική. Ένας που προασπίζεται την αναρχία και δε θέλει να τον αποκαλούν ξεφτιλισμένο πρέπει να βρει πιο αντάξιο συνομιλητή από τα ΑΤΜ, τις βιτρίνες, τα όργανα της τάξης και τους κάδους των σκουπιδιών. Πρέπει να βγει με τα επιχειρήματά του στις πλατείες και να αντιμετωπίσει στρογγυλές συζητήσεις σε ομηγύρεις ίσων του. Ο καθείς να δικαιούται από τρία λεπτά εισήγηση. Ο καθείς να οφείλει και από τρία λεπτά προσεκτικής ακρόασης του απέναντι. Μετά να ανταλλάξει το όνομά του και το στίγμα του και να πάει παρακάτω.
Με έχει απασχολήσει επίσης πολύ, όπως και εσάς το έλλειμμα αξιόπιστης πληροφόρησης. Σε αυτό δεν υπάρχουν όμως δικαιολογίες. Πρόκειται για αδράνεια. Η ποσότητα πληροφοριών που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να πιάνεις το νήμα του απεγκλωβισμού σου κείτεται πλέον σε μηδαμινές αποστάσεις γύρω σου. Υπάρχουν τα μέσα και οι τρόποι μιας επαρκούς διασταύρωσης. Και οι εστίες διαφθοράς δεν είναι καν κρυφές.

Πως χτυπάς το σύστημα ;

Ας πάρουμε έναν καταχρεωμένο και απολυμένο. Ας πούμε ότι όλες οι ως τώρα επιλογές του (μόρφωσης και εργασίας) υπήρξαν αδιέξοδες. Θέλει αρκετή προσοχή πριν πιστέψουμε ότι μπαίνουμε στα παπούτσια ενός τέτοιου ανθρώπου. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι ότι έχει χάσει κάθε σταγόνα αυτοεκτίμησης. Για να αγαπήσει τον εαυτό του ξανά, τόσο ώστε να του δικαιολογήσει ένα ακόμη ξεκίνημα, χρειάζεται μια αρχική ποσότητα ηθικής συγκρότησης. Το μόνο μέρος όπου θα βρεί αυτήν την ποσότητα είναι οι άλλοι άνθρωποι γύρω του. Προς τα εκεί στρέφεται.
Μια και δεν είναι απίθανο να βρεθούμε στη θέση του, ενός τέτοιου συνανθρώπου, είναι τώρα καιρός να ζωγραφίσουμε στην παρέα μας ένα τοπίο υποθετικών σεναρίων διαφυγής.
Υπάρχουν αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες στη χώρα ; Σε ποιες περιοχές της ; Τι προσόντα απαιτεί η ευτυχής αναδιανομή του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας στην επικράτειά της ; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας ; Πότε θα σημάνει για εμάς το σάλπισμα ότι η εργασία μας δεν ανταποκρίνεται στις θεμελιώδεις αρχικές προδιαγραφές που έχουμε θέσει ; Τι είμαστε διατεθειμένοι να διακυβεύσουμε ; Ε ; Τι ;
Θέλω να θίξω κάτι ακόμη. Συνηθίζεται αρκετά το τροπάριο περί της γενιάς που πήγε χαμένη προς όφελος της επόμενης. Ότι κάνω, το κάνω για σας, λέει ο μπαμπάς. Και φορτώνει με τόνους ενοχών τα παιδιά του. Τι μπορείς να κάνεις ; σε ρωτούν. Τα πάντα, έχω τρία παιδιά απαντάς. Παπαριές είναι ! Το μόνο μάθημα που χρειάζονται τα παιδιά σου είναι ότι εσύ, ΕΣΥ, δεν είσαι τόσο κορόϊδο για να αφήσεις τη ΜΙΑ ζωή σου να σε πάρει από κάτω. Ότι όσο έχεις τα χέρια και τα μάτια σου, όσο σε κρατούν τα πόδια σου, ακόμη και εβδομήντα χρονών, εσύ θα θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου με όλες τις συγκινήσεις που μπορεί να σου χαρίσει. Τότε θα βγάλεις και παιδιά που έχουν κάποια τύχη εδωπέρα.
Το τελευταίο που θέλω να σας πειράξω σήμερα είναι μια βεβαιότητα ότι οι ευκαιρίες θα βρίσκονται πάντοτε μπροστά μας, εδώ και κει, σαν λουλούδια την Άνοιξη για να σκύψεις να μαζέψεις. Τις ευκαιρίες τις αντιλαμβάνεται εκείνος που έχει μια διαμορφωμένη ευχή προς το σύμπαν. Μην μείνουμε στις διαπιστώσεις. Δικαιούμαστε διάολε ο καθένας από μια ευχή. Για το πώς θέλουμε να είναι το πρωϊνό μας ξύπνημα ώστε να αξίζει το κόπο να ζούμε. Το πρωϊνό μας ξύπνημα είναι μεγάλη υπόθεση. Σκεφτείτε.

Πως χτυπάς το σύστημα ;

Αψηφώντας τους κανόνες που βάζει. Παίζοντας με ζαβολιές. Χάνοντας το υποτιθέμενο εγχειρίδιο οδηγιών.

Σε κάθε γνήσιο διήγημα, υπάρχει ένας ήρωας, τα θέλω του, οι ανταγωνιστές, η κορύφωση και μια αλλοπρόσαλλη έκβαση. Τι θα κάνουμε με το διήγημα της ζωής μας ; Θα το εμπιστευτούμε σε τρίτους; Θέλεις εσύ να στο γράψει η Μαρία, ο Νικόλας, ο Θέμελης ή ο Σαίξπηρ ; Όταν ξεκίνησαν να γράφουν όλοι αυτοί ήταν γιατί αναζητούσαν το δικό τους εσωτερικό ταξίδι. Εμείς ; Θα το αναζητήσουμε τώρα ; Δεν είναι ώρα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;