Δευτέρα, Νοεμβρίου 28

η "ιδεολογία" ως δικαιολογία

  Μήπως να βάλουμε στο ντουλάπι τις μεγάλες ιδέες και να βγάλουμε από μέσα τον ( ένα & απλό ) άνθρωπο ; 

   Δεν αναλαμβάνουμε δράση... μονάχα συμπεράσματα βγάζουμε .. Προσχήματα υπάρχουν πολλά, βολικότερο από την επίκληση μιας ιδεολογίας , κανένα..

      Έχετε συναντήσει ανθρώπους που είναι καθημερινά συγκλονισμένοι ; Εξοργισμένοι ; Γελάτε, ε ; Λίγο να ανασηκώσεις το καπάκι τους χάπια ληγμένα θα μυρίσει. Δεν πά να μιλάνε για το καλό καρπούζι ή τον κακό μας τον καιρό ;  Στην έμφαση, στο φρύδι τους είναι το λάθος ! 

     Υπάρχει πάντοτε κάτι που μας τρίβουν στα μούτρα... Μια ιδεολογική αναφορά. Κι έτσι με όλο το δίκαιο τους οι συγκλονισμένοι σπρώχνουν άλλη μια μέρα την αβάσταχτη πραγματικότητά τους παρακάτω, αναβάλλοντας την προς τα έσω κριτική και την δράση.  

    Οι ιδεολογίες δεν είναι αντιβιοτικά. Μπορείς να τις μελετάς, να τις εξελίσσεις και να τις προσθέτεις στην φαρέτρα σου ως στιβαρά βοηθήματα σκέψης , προκειμένου να ... προκειμένου να  αλλάξεις σχέδιο ζωής, να αντισταθείς σε μια δυσμενή εξέλιξη ή να προλάβεις ένα κακό που έρχεται. Και όπως συμβαίνει με τις πρωτοβουλίες και τις δικαιολογίες νικάνε συνήθως οι δεύτερες. Μηδέν τρία.  

     Η βολικότερη θέση είναι να είσαι ιδεοληπτικός εξτρεμιστής . Από αυτή τη θέση αντιμετωπίζεις το πόπολο με τη σιγουριά που έχει ένας βλάκας με εξουσία.Αισθάνεσαι ένας μικρός διαφωτιστής ανάμεσα σε καημένους παραπλανημένους. Μπορεί να πάει πολύ μακριά αυτή η βαλίτσα. Μέχρι και να απωθείς εγκλήματα πολέμου θεωρώντας ότι αξίζουν τον κόπο. Μέχρι και να αγνοείς την κοινή λογική.

    Δεν θα είχαμε ζήτημα. Εννοώ δεν θα είχαμε ζήτημα όταν κοντά μας ξεκινούσε την ρητορική της συμφοράς ένας από την παρέα μας. Δεν θα είχαμε ζήτημα ακολούθως αν δεν παράγονταν τούτα τα δυο τρία αρνητικά δεδομένα :

    Δε απομένει χώρος για πραγματική συζήτηση. Παράγονται μονόλογοι απέναντι σε κλειστά αυτιά.

    Δε απομένει στους γύρω πλαίσιο & διάθεση για υπομονετικό χτίσιμο αντίλογου.

    Δε περισσεύει οξυγόνο για να αναπνέουν όλοι.

    Δε σου μένει, παρά να σηκωθείς με τρόπο και να φύγεις μακριά. 

    Η ιδεολογία ως ατομική δικαιολογία, φαίνεται από εκατό μίλια μακριά. Έχει απολέσει την φιλοσοφική της υπόσταση κι έχει γίνει επιθετικός εξοπλισμός & είναι άδικο... Κάθε ιδεολογία., με το φιλοσοφικό της υπόβαθρο είναι μια κατασκευή λογικής βελτιωμένη από πολλούς και κληροδοτημένη σε όλους.  Είναι μια παρακαταθήκη για όλους τους ευάλωτους σκεπτόμενους συνειδητοποιημένους απλούς πολίτες.

   Η χρήση της, όταν μπαίνει στο στόμα όσων χρειάζονται εχθρούς για να πάνε παρακάτω, απαγορεύεται !

     ----------- ΥΓ ----------------------------------------------------------

       Ακόμη και στις ιδεολογίες που κλείνουν το μάτι στη δια της βίας ανατροπή των καθεστωτικών συστημάτων, διαβάζοντας τους θεωρητικούς μέντορες & φιλοσόφους που τις εμπνέουν, σήμερα ή στο μακρύ ιστορικό παρελθόν, θα βρεις αναφορές στο αυτονόητο. Όταν αρχίζει η αριθμητική της στυγνής σχετικότητας χάνεται κάθε δίκαιο. Χίλιοι νεκροί σήμερα προκειμένου να αποσοβηθούν δέκα χιλιάδες αύριο... Χίλιοι άνεργοι σήμερα προκειμένου να προλάβουμε να μην απολυθούν δέκα χιλιάδες αύριο... Χίλια δέντρα σήμερα προκειμένου να μην κοπούν δέκα χιλιάδες αύριο... Τα παραπάνω μαθηματικά της συμφοράς έχουν χρησιμοποιηθεί με τη σειρά που αναφέρθηκαν , ε ; ..στη Σοβιετική Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ή όχι και με την παραπάνω σειρά ! Αν κάτσουμε να μιλήσουμε μπορεί και να σκοτωθούμε .. όχι για το αν πρόκειται για μαθηματικά της συμφοράς αλλά για το ποιος και πότε τα χρησιμοποίησε με τον πιο ποταπό τρόπο. Το βέβαιον είναι ότι θα ανέβει ο τόνος της φωνής μας, επειδή, όταν κάποιος πειράξει τις ιδεολογικές μας αναφορές - καταβολές - καταφυγές εμείς , όλα κι όλα... δεν. 




   

1 σχόλιο:

  1. Ας αρχίζει κάθε συζήτηση από τα όνειρα και τις αγωνίες μας λοιπόν... Μετά, αυτονόητο μάλλον είναι, πως πρέπει να κουβεντιάσουμε, τι θα κάνουμε. Την επόμενη μέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

εντυπώσεις ;