Κυριακή, Ιουλίου 3

το σύνδρομο της άμυνας

   Η Ιταλία αποκλείστηκε χθες, παρόλο που κατάφερε να μη χάσει. Σαρράντα χρόνια έχει να χάσει από τη Γερμανία. Το παιχνίδι που λέγεται δε θα μου βάλεις γκολ που να λυσάξεις είναι στο DNA της. Σάντος λέγεται ο άλλος που με έξι ισοπαλίες θα φτάσει τελικό. Εδώ που έφτασε το πράγμα λέει, σημασία έχει το αποτέλεσμα με κάθε τρόπο. Δεν θα κοιτάξουμε τώρα το θέαμα...
    Αν δε κάνω λάθος τέσσερα χρόνια αυτοί που αγαπούνε το κλωτσοσκούφι μετράνε τις μέρες για να απολαύσουν το θέαμα που θα προσφέρουν μερικές Εθνικές Ομάδες σε ένα άνευ προηγουμένου ραντεβού για πάθος, τρίπλες, τάκλιν, σουτ, χαρά και σασπένς. Οι τελικές προσπάθειες χθες στο Ιταλία-Γερμανία ήταν τρεις... σε τρείς ώρες ματς.
   Και στο ποδόσφαιρο λοιπόν έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι μακριά φτάνει εκείνος που δεν διαπράττει λάθη, με λόγια απλά εκείνος που ελαχιστοποιεί τα ρίσκα του. Και μέσα από το σύνδρομο της άμυνας διδάσκεται στις κοινωνίες η ικανοποίηση του αποτελέσματος μηδέν μηδέν.
   Το μηδέν μηδέν δεν είναι σκορ. Είναι δυστυχώς το σημείο εκκίνησης. Το μηδέν μηδέν είναι το αποτέλεσμα σε όλες της συνόδους κορυφής στον πλανήτη εδώ και χρόνια. Το μηδέν μηδέν είναι η ευχή των ηγετών και το αποτέλεσμα που φέρνουν πίσω στο σπίτι ενώ λαοί ολάκεροι τους χρυσοπληρώνουν για να ταξιδεύουν και να συζητούν ώστε να λύσουν το πυρηνικό ζήτημα, το Συριακό ζήτημα, το Εκκλησιαστικό ζήτημα, το πρόβλημα του όζοντος, το ανθρωπιστικό, το μεταναστευτικό, και το επισιτιστικό. Το μηδέν μηδέν είναι αυτό που παρακολουθούμε στο Κυπριακό. Το πιο μακρύ ματς της ιστορίας... 1974-2016.
   Το σύνδρομο της άμυνας οδήγησε τον Κάμερον να ορίσει δημοψήφισμα παρ' όλο που δεν είχε ιδέα τι θα κάνει με το αποτέλεσμα. Το σύνδρομο της άμυνας οδήγησε τον Αλέξη να ξαναπροκαλέσει εκλογές μετά το δημοψήφισμα παρ' όλο που πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από το μηδέν μηδέν. Ακόμη περιμένει να τελειώσει αυτό το μαρτύριο, το μάτς της ζωής του και να πάει διακοπές με τα παιδάκια του. Το μηδέν μηδέν οδηγεί  τον μικρό Μητσοτάκη να απαντάει ότι ΔΕΝ θα κάνει απολύσεις παρ' όλο που  θα περιμαζέψει το δημόσιο ! Το μηδέν μηδέν στην Ισπανία οδήγησε τη συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές στο 54%. Το μηδέν μηδέν κάνει τον κόσμο να νυστάζει, να πέφτει για ύπνο και μετά, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, να απονέμονται τα τρόπαια σε όλα τα ζητήματα, ερήμην του.
     Το μηδέν μηδέν κάνει τον Σόϊμπλε να σπρώχνει το Ελληνικό απλό ζήτημα του χρέους για μετά τις εκλογές. Ο κάθε μπακάλης ξέρει ότι από έναν ψιλοκατεστραμένο κοιτάς να πάρεις τις οφειλές του δέκα δέκα κάθε εβδομάδα κι όσα σώσεις.
     Το μηδέν μηδέν παρ' όλα αυτά σε κανέναν δεν αρέσει, αν τον ρωτήσεις. Στο καφενείο θυμούνται όλα τα ματς που λήξαν πέντε τρία. Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος το λοιπόν ;
Επειδή το μόνο που προβάλλεται από τα κανάλια είναι παραδείγματα του "Τι θα πάθεις αν τυχόν χάσεις ένα ματς". Η κουλτούρα του δαρμένου που σκουπίζει τα αίματα με την φράση "ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα" δεν είναι ανέκδοτο πλέον. Είναι αυτό που έχει προκαλέσει σε όλους μας το παρατεταμένο σύνδρομο της άμυνας.
     Η Ιαπωνία είναι δεκαετίες βυθισμένη στο καθεστώς του στασιμοπληθωρισμού. Είναι ένα σπιράλ ύφεσης που κρατάει την οικονομία δέσμια στο μηδέν και τις παραγωγικές της δυνατότητες καθηλωμένες σαν μια μηχανή στο ρελαντί. Όλοι οι οικονομολόγοι ξέρουμε ότι αυτό λύνεται με μια επανεκκίνηση των δημόσιων επενδύσεων έστω κι αν απαιτεί ένα ρίσκο στην συναλλαγματική ισοροπία. Ωστόσο το Γιεν διαφυλάσσεται σαν κορωνίδα για να μην πάθει κανένα στραπάτσο, και οι Ιάπωνες "ιθύνοντες" ασχολούνται με την προστασία στα ταμπλώ των χρηματιστηρίων και όχι με την ισορροπία στη κοινωνία.  Για χρόνια το παράδειγμα της Ιαπωνίας μας απασχολούσε ελάχιστα γιατί ήταν μακρινό.
     Χθες ανακοινώθηκε ότι 475.000 είναι οι καταρτισμένοι και δυναμικοί εργαζόμενοι που μετανάστευσαν από την Ελλάδα μας από το 2008 αρνούμενοι να παρακολουθήσουν το μηδέν μηδέν της Ελληνικής οικονομίας στα καλύτερά τους χρόνια. Το αντιλαμβάνεστε ;
     Το καθεστώς της στασιμότητας στις οικονομίες όλης της Ευρωπαϊκής περιφέρειας θα προκαλέσει σύντομα κι άλλη εξέγερση εντός της Ευρωζώνης. Αλλά η εξέγερση θα είναι στις εξέδρες και με τα κατάλληλα μέσα πιστεύεται ότι θα κατασταλεί.  Εαν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν ως φόβητρα οι ασύμετρες απειλές για να κρατήσουνε τους θεατές καθηλωμένους. Τέλειωσε το ματς χωρίς νεκρούς ; Καλά είμαστε. Κάμερες ασφαλείας, ηλεκτρονική κατασκοπία, βάσεις δεδομένων, εικόνες από θύματα εν μέσω βιαιοτήτων και μαύρα περιβραχιόνια στους παίχτες. Ενός λεπτού σιγή σε κάθε ματς για να θυμόμαστε συγκεκριμένα θύματα, όχι πολέμων, αλλά αυτόχειρων... θύματα που προκάλεσε η μάταιη προσπάθεια να ανατραπεί το κατεστημένο.
    Δεν υπάρχει λόγος για τις μάζες να διψάνε για ένα γκολ. Η Ευρωπαίκή ολοκλήρωση μπορεί να μην καταγάγει νίκες, αλλά θα προχωρά αήτητη. Έτσι δεν είναι ; 
    Δεν υπάρχει λόγος για τις μάζες να διψάνε για ένα γκολ. Η παγκόσμια ελίτ θα τους προσφέρει κύπελλα με την διαδικασία των πέναλτυ. Αν θέλουνε σασπένς ας παίξουνε άλλο  παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον για όλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;