Κυριακή, Απριλίου 25

Κοίτα μαμά, το μόνο που δεν έχουνε είναι παπούτσια !




- Patrick come here my boy, we’ve got to leave this place. They ‘re about to close.
- Mummy just a little bit more, I adore them, mummy.
- Three minutes baby, otherwise I’ m leaving you among them !
Η Σάρα ήταν βέρα Λονδρέζα. Αυτό της προσέδιδε μερικές ιδιαίτερες ικανότητες, όπως για παράδειγμα μια παροιμιώδη υπομονή με τις ιδιορρυθμίες του παιδιού της. Μπορούσε να το περιμένει με τις ώρες κάθε απόγευμα στο παγκάκι απέναντι από τις μαϊμούδες του ζωολογικού πάρκου του Λονδίνου. Παρ’ όλα αυτά, η εμμονή του Patrick με αυτά τα διασκεδαστικά κοντόχοντρα ζώα της προξενούσε μια αδιόρατη δυσφορία. Υπήρχαν τόσα άλλα ενδιαφέροντα σε εκείνον τον κήπο. Η Σάρα ένιωθε άβολα και αποφάσισε να το κάνει θέμα το βράδυ στο σπίτι.
Άνοιξε για λίγο ακόμη την εφημερίδα του πάρκου για να σκοτώσει μερικά λεπτά. Η υπομονή της είχε σχεδόν εξατμιστεί. Στο δελτίο νέων του ζωολογικού κήπου διάβασε το άρθρο της εβδομάδας…

Θέμα: Αναμόρφωση μαϊμούδων-κλεφτών... κινητών σε πάρκο του Λονδίνου

Τη λύση φαίνεται πως βρήκαν οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Πάρκου του Λονδίνου, στο πρόβλημα που είχε προκύψει από την πρόσφατη αλλαγή του καθεστώτος εγκλεισμού των μαϊμούδων Squirrel. Συγκεκριμένα, ο νέος τρόπος αυτός προβλέπει μεγαλύτερη ελευθερία στα συγκεκριμένα ζώα αφού δεν είναι πια κλεισμένα σε κλουβιά, σε μία ασφαλή απόσταση από τους επισκέπτες αλλά, αντίθετα, πλέον οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περνάνε μέσα από τον χώρο στον οποίο φυλάσσονται τα συμπαθή θηλαστικά, ο οποίος είναι μια πιστή αντιγραφή βολιβιανού δάσους, να έρχονται σε επαφή μαζί τους και, φυσικά, να τα φωτογραφίζουν ή να τα βιντεοσκοπούν με τις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων τους.

Ωστόσο οι μαϊμούδες, εντυπωσιασμένες από τα δυνατά φώτα και τους ήχους των κινητών τηλεφώνων των επισκεπτών, πολύ συχνά τους τα έκλεβαν με ιδιαίτερη μάλιστα ευκολία, μιας και η έκπληξη των επισκεπτών από την τόσο κοντινή επαφή με τα ζώα αυτά, μαγνήτιζε το ενδιαφέρον τους, με αποτέλεσμα να μην προσέχουν τις... ύποπτες κινήσεις τους. Η λύση στην οποία κατέληξαν οι υπεύθυνοι του Πάρκου, ήταν να χρησιμοποιήσουν μια κολλώδη και δυσάρεστη για τις μαϊμούδες ουσία σε κινητά τηλέφωνα που δεν χρησιμοποιούνταν, με αποτέλεσμα οι μαϊμούδες να μην συνεχίσουν τις... κακές τους συνήθειες.

«O νέος, άνευ εμποδίων, εγκλεισμός σημαίνει πως οι μαϊμούδες είναι πιο κοντά στους επισκέπτες», δήλωσε εκ μέρους της Ζωολογικής Κοινότητας του Λονδίνου, ο κ. Malcolm Fitzpatrick. «Είναι σημαντικό τα ζώα να διατηρήσουν την φυσική τους συμπεριφορά και το να τα εκπαιδεύσουμε να μην παίρνουν τα τηλέφωνα των επισκεπτών ήταν απαραίτητο για να το επιτύγχουμε αυτό.» Πάντως, ο κ. Fitzpatrick πρόσθεσε πως «...έχουν επιστρέψει στα χόμπι τους, δηλαδή στον ύπνο και το φαγητό.»


- Patrick, it’ s time baby. Get up, get up now. I’m calling your dad…
- Ok, coming…

Ο μικρός σηκώθηκε απρόθυμα από το χόρτο και αφού πέταξε το τελευταίο καραμελάκι στην μικρή μαϊμού έτρεξε προς την μάνα του.
Η ταμπέλλα δίπλα στο παγκάκι ήταν ιδιαίτερα αυστηρή για να της δώσει οποιαδήποτε σημασία ένας δωδεκάχρονος αντιδραστικός μπόμπιρας :
ΜΗΝ ΤΑΪΖΕΤΕ ΤΑ ΜΑΪΜΟΥΔΑΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΤΕ ΕΘΙΣΜΟ.

Η Σάρα έπιασε με σχετική βιασύνη το χέρι του μωρού και το τραβολόγησε προς την έξοδο του πάρκου. Ήταν 6.30 απόγευμα. Έβγαλε το κινητό από τη πιο βαθειά της τσέπη, το κοίταξε με αγαλλίαση και σχημάτισε το νούμερο του άντρα της.

- Peter, darling, how is it going down there ?
- Sorry Sara, I’m on a meeting, calling you back in half….

O Peter Downing είχε σπουδάσει μακροοικονομία και πολιτική ως υπότροφος του Βασιλικού Συμβουλίου και υπήρξε για την Σάρα ένα αποκαλυπτικό κελεπούρι μετά το άβολο διαζύγιο με τον Γάλλο ποδοσφαιριστή της City Ερίκ Καντονά. Για την βρετανίδα κουκλάρα, ο μόνος τρόπος να ασχοληθούν με κάποιον άλλον καυγά τα tabloids ήταν να αποσυρθεί από την πιάτσα των φωτομοντέλων και ο Peter υπήρξε μια βελούδινη απόσυρση αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Το μόνο που την τσάτιζε ήταν ότι ο γιός τους πήρε όλα τα κουσούρια του μπαμπά, μια τεράστια προσήλωση στη λεπτομέρεια με ότι αντικείμενο καταπιανόταν και ο μικρός εδώ και δυό μήνες είχε καταπιαστεί με τις μαίμούδες. Anyway..
Πήρε από το χέρι το παιδί και σταμάτησε το πρώτο ταξί. Αποφάσισε να του δώσει μια ευκαιρία να της εξηγήσει…
- Πάτρικ μπορώ να δω τι γράφεις τόσες μέρες σχετικά με τα ζώα ;
- Με τις μαϊμούδες μαμά, όχι με τα ζώα γενικώς… Να μου έχουν κάνει εντύπωση μερικές συνήθειές τους, αυτό είναι όλο…
Ο μικρός έκανε νόημα στη Σάρα να δει το τετράδιό του. Και η Σάρα προσηλώθηκε στο διάβασμα. :
« Μου κάνει εντύπωση η ελευθερία τους. Δεν μπορώ να διακρίνω κάποια ιδιαίτερη ιεραρχία, ούτε τυπολατρεία, ούτε ένα σύστημα συμπεριφοράς όπως αυτό που έχω παρατηρήσει σε άλλες αγέλες, στα κριάρια, στα λιοντάρια και κυρίως στα πρόβατα. Τα πρόβατα έχουν την πιο ξεκάθαρη τακτική. Αρκεί να τους δείξεις τον μπροστάρη μια φορά στα τέσσερα χρόνια και τραβάνε πειθήνια από πίσω του για όποια κατεύθυνση αυτός υποδείξει.
Σ’ αυτά εδώ τα αστεία ζώα δεν μπορώ να παρατηρήσω κανένα σύστημα αξιών. Μερικά τρέφουν τα παιδιά τους και τα κουβαλάνε στη πλάτη μέχρι να γεράσουν. Άλλα κάνουν παιδιά και δεν τα αναγνωρίζουν ούτε σαν μωρά. Μερικά από αυτά τα δίποδα είναι ξαπλωμένα σε μια βολική θέση όλη τη μέρα και το μόνο που κάνουν είναι να χασμουριούνται. Δεν επιδιώκουν ούτε να φάνε ούτε να γαμήσουν. Μερικά είναι εξαιρετικά ενοχλητικά. Προσπαθούν να γαμήσουν οτιδήποτε, ακόμη και τις γυναίκες άλλων ειδών, επισκεπτών ή περαστικών από την περιοχή τους.
Και είναι και κάτι άλλο… όλη τους τη ζωή, όλος ο πληθυσμός, εποφθαλμιά και επιδιώκει την ανέλιξη στη καλύτερη θέση στον ήλιο, στη κορυφή του βράχου ανεξάρτητα από το αν έχει οποιαδήποτε προσόντα για να την κατοχυρώσει. Περνούν όλη τους τη μέρα μαλώνοντας για να αλλάξουν αρμοδιότητες και θέσεις στην αγέλη. Αν έπρεπε να ρωτήσεις για να τοποθετήσεις μια ταϊστρα σε ένα μέρος του κλουβιού θα έπρεπε να συνεννοηθείς και με τις εκατόν είκοσι τρεις μαϊμούδες για το σημείο.
Είναι παντελώς αδύνατον να λειτουργήσουν με δομή και αξιοκρατία. Θέλω να πω, δε θα έπρεπε να διαλέξουν έναν αρχηγό για να φροντίζει για τα βασικά ; Είναι δυνατόν να έχουν όλοι την ίδια βαρύτητα λόγου και ισχυρή γνώμη επί παντός επιστητού ;
Φαντάσου 16 εκατομμύρια Βρετανούς να προπονούν την εθνική Αγγλίας ; Τι σύστημα θα έπαιζε η ομάδα ;»


- We ‘re already here mum ! Is all right to the left side ?
- Sorry. It’s perfect. Here you are. Keep the change please.
H Σάρα κατέβηκε από το ταξί και κοίταξε παραξενεμένη το γιό της. Είναι φυσιολογικό για ένα δωδεκάχρονο να ασχολείται με κοινωνική ανθρωπολογία εφαρμοσμένη πάνω σε παρατηρήσεις σε μαϊμούδες ;
Κοίταξε άλλη μια φορά το κινητό. Όπου να’ ναι θα την έπαιρνε ο …έτσι και δεν ήθελε το τηλεφώνημα να πέσει πάνω στο παιδί. Βιάστηκε να μπεί στο πέτρινο μέγαρο και παρέδωσε τον Patrick στη νταντά. Μετά για να τελειώνει και με τον άντρα της τον ξαναπήρε τηλέφωνο….
Ο Peter ενοχλημένος της είπε ότι θα μιλήσουν το βράδυ. Δούλευε…

Ο Peter Downing ήταν τώρα ο υπεύθυνος της νέας έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Και έβαζε την τελευταία πινελιά στην ξινή μακροσκελή αναφορά του προς την Ουάσιγκτον. Έσκυψε πάνω στην έσχατη σελίδα και έγραψε…

Γενικές κατευθυντήριες για την μετά το 2013 ομαλοποίηση…
Εν κατακλείδι και μετά από την τριετή περίοδο στενής εποπτείας των Ελλήνων θα έπρεπε να τους αφήσουμε να επιστρέψουν με μια σχετική ελευθερία στην ελεύθερη περιοχή συναλλαγών της Ευρωπαϊκής επικράτειας. Ο εγκλεισμός τους θα ήταν μια επιστροφή σε αναχρονιστικές τακτικές.
Παρ’ όλα αυτά, η επιδόσεις τους στις υπεξαιρέσεις επιδοτήσεων και στη συλλογή ξένων κονδυλίων χρηματισμού στελεχών δεν αναμένεται να καμφθούν. Για αυτό το λόγο προτείνω μια επάλειψη των κοινοτικών κονδυλίων με μια κολλώδη και δυσάρεστη για τους Έλληνες ουσία ώστε να πάψουν να τα εποφθαλμιούν.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σταματήσουμε την ελεύθερη πρόσβαση των Ευρωπαίων επισκεπτών στην ελληνική επικράτεια. Έχουν να αποκομίσουν πολλά από την προσεκτική παρατήρηση αυτών των δίποδων. Αλλά και για τους Έλληνες δεν μπορούν να ληφθούν εξοντωτικά μέτρα.
«Είναι σημαντικό τα ζώα να διατηρήσουν την φυσική τους συμπεριφορά και το να τα εκπαιδεύσουμε να μην παίρνουν τα τηλέφωνα των επισκεπτών ήταν απαραίτητο για να το επιτύγχουμε αυτό.» Πάντως, ο κ. Fitzpatrick πρόσθεσε πως «...έχουν επιστρέψει στα χόμπι τους, δηλαδή στον ύπνο και το φαγητό.»


O Peter έκλεισε ικανοποιημένος το ντοσιέ και έτριψε τα μάτια του. Πάνω στο γραφείο το χοντρό ντοσιέ έδειχνε τον όγκο της δουλειάς που είχε ολοκληρώσει. Στο εξώφυλλο υπήρχε ένας παχύς τίτλος...
ΜΗΝ ΤΑΪΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΕΘΙΣΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;