Τετάρτη, Οκτωβρίου 26

η επίθεση στη σχόλη

 

     O Herbert Markuse λίγο μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο ( 1955 ) ανησυχούσε για την ροπή προς ένα προηγμένο κράτος γενικευμένου κομφορμισμού. Η παραγωγή αναγκών & φιλοδοξιών θα μπορούσε να αναδομήσει την εργασία και την σχόλη καθορίζοντας στο τέλος τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. 

    Και αν για την επίθεση στους χώρους εργασίας οι μαρξιστές στοχαστές μας παρείχαν πλήθος τεχνικών αντίστασης, για την σχόλη νομίζω ότι ...οι ανησυχίες υπήρξαν λανθασμένα υποτονικές. 

   Στις μέρες μας, μηνύματα που εισβάλουν στον προσωπικό μας χώρο, τις στιγμές "ξεκούρασης", "κοινωνικοποίησης", "παρακολούθησης έργων διανόησης", επιμελώς αναδυώμενα στο παρασκήνιο της δια συνδεμένης μας διαβίωσης, θεωρούνται μια αναπόφευκτη κανονικότητα.

    Μέσα από αυτή την πλημμυρίδα ερεθισμάτων τα οποία, με τις επιστήμες των μεγαδεδομένων, έχουν αποκτήσει και μια ευφυή προσαρμογή στο προσωπικό μας προφίλ, μπορώ να ισχυριστώ ότι η στοχαστική μας διάθεση, με πρώτη τη δική μου, αδυνατεί να εστιάσει στην πραγματική ουσία των πραγμάτων.

   Στη συλλλογή σκέψεων του Αλαίν Ντε Μποττόν υπό τον τίτλο "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" * εντοπίζονται οι τρόποι με τους οποίους καταλήγουμε εν αγνοία μας να ασχολούμαστε με ένα πολύ μικρό και επαναλαμβανόμενο μόριο της διαθέσιμης πληροφόρησης, απλά επειδή δεν διαπραγματευόμαστε πλέον τις πηγές μας.

   Παρ΄όλο που δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε την τεχνολογία από τη ζωή μας, τι μπορούμε σήμερα να κάνουμε για να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας ανακτώντας ευκαιρίες για ανώτερη ενσυναίσθηση ; 

   Είναι τούτο μια πολυτέλεια για προνομιούχους ή ανήκει ως δικαίωμα σε όλους μας, είτε αγωνιούμε για το μεροκάματο είτε όχι ; Θέλω να πω, μόνον όσοι είναι στοχαστές επιτρέπεται να παραθέτουν σοβαρούς στοχασμούς ;

   Θα θέλατε να κάνουμε μια συνάθροιση για τούτο το ζήτημα, αφού σχετικώς προθερμανθούμε και εαν με κάποιο τρόπο απεκδυθούμε, στιγμιαίως, των προσωπικών μας προτεραιοτήτων ; 

   Νομίζω ότι ένα τόσο κοινότοπο ζήτημα, δεν μπορεί παρά να μας ενώσει· θέλω να πω... αν καταφέρουμε να διχαστούμε και , από μια τέτοια συζήτηση, φύγουμε ξανά με σκυμμένο κεφάλι, τι συνθετότερο να απο πειραθούμε ;

 

 

Όπως επεσήμανε ο Χέγκελ, οι κοινωνίες εκσυγχρονίζονται όταν οι ειδήσεις αντικαθιστούν τη θρησκεία ως βασική πηγή καθοδήγησης και ακρογωνιαίος λίθος κύρους. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι ειδήσεις κατέχουν πλέον μία θέση ισχύος τουλάχιστον αντίστοιχη με εκείνη που παλαιότερα απολάμβαναν τα δόγματα.Στο εντυπωσιακό νέο του βιβλίο ο Αλαίν Ντε Μποττόν παίρνει είκοσι πέντε αρχετυπικές ειδήσεις - από τη συντριβή ενός αεροσκάφους μέχρι μια δολοφονία, από τη συνέντευξη με έναν διάσημο ως ένα πολιτικό σκάνδαλο - και τις υποβάλλει σε μια ασυνήθιστα λεπτομερή ανάλυση, εγείροντας ερωτήματα όπως: πώς γίνεται οι ιστορίες καταστροφής να είναι συχνά τόσο εμψυχωτικές; Τι καθιστά την ερωτική ζωή των διάσημων τόσο ενδιαφέρουσα; Γιατί απολαμβάνουμε την πτώση των πολιτικών; Για ποιο λόγο οι εξεγέρσεις σε μακρινές χώρες είναι συχνά τόσο... βαρετές;         (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου ΕΙΔΗΣΕΙΣ εκδ. Πατάκης 2016)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;