Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16

Να πηγαίνεις προς κάτι . . .

       Άκουσα χθες από σπόντα να το λένε σε Αμερικάνικη ταινία, συμβαίνουν κι αυτά, ανάμεσα στους πυροβολισμούς... Να πηγαίνεις προς κάτι, είπε ένας παππούς στο εγγόνι του... Ε, ναί. Εξαιρετικό. Να πηγαίνεις προς...
       Να μη φεύγεις από τα πράγματα, να πηγαίνεις προς ένα προορισμό, είναι ένα μεγάλο μυστικό της καλής ζωής. Αν αντιληφθείς ότι ξοδεύεις υπερβολικό χρόνο, σκέψη και ενέργεια απλώς για να απομακρυνθείς από κάτι, σπαταλάς ζωή. Πόσο καιρό θα φεύγεις ;
       Είναι μεγάλη κουβέντα ; Ναι , είναι. Ο καθένας μπορεί να κρίνει πόσο ψηλό βουνό είναι κάθε του αποχώρηση. Απλά, να... Δεν είναι μοναχά όσα συνοδεύουν συναισθηματικώς τον αρνητισμό, η επιθετικότητα, η καχυποψία, οι προβολές των σφαλμάτων μας, το στομάχι κουβάρι, τα σφιγμένα χείλη, δεν είναι μοναχά αυτοί οι αυτοματισμοί που θεριεύουν πάνω σε κάθε αγωνιώδη απόδραση, όχι, είναι κάτι σημαντικότερο. Ο μόνος τρόπος για να εξελιχθείς είναι η έξαψη, η πρεμούρα, η προσμονή που προσφέρει κάθε καινούργιο ταξίδι προς... Οπότε, ο πιο υγιής τρόπος για να φύγεις από τα πράγματα, είναι να έχεις ξεκαθαρίσει, προς τι θα βαδίσεις. Πού, θα πας.
      Από πολύ νέος αισθανόμουν θλίψη κατά τη διάρκεια κάθε είδους επιστροφής. Μου φαινόταν μια μακριά άχαρη διαδικασία. Έχτισα μάλιστα μια απώθηση, που θύμιζε το ουφ στην αυλή του σχολείου για το κουδούνι τέλους του διαλείματος.  Μου πήρε καιρό για να εμπεδώσω μια τακτική : Κατά τις επιστροφές να σκέφτομαι με πιο τρόπο θα μπολιάσω το "επόμενο" που θα βιώσω με εκείνο που μόλις πέρασε. Να ξεδιαλέγω όσα γίνανε καλά και να τα σημαδεύω για να τα ξαναβρώ.
     Υπάρχουν αρκετοί ψυχολόγοι που ζουν εύπορα με την αμοιβή κλισέ συνεδριών, δεκάδων κλισέ συνεδριών, κατά τις οποίες ο ασθενής τους, απλώς επαναλαμβάνει στον εαυτό του τη φράση  "είναι μάλλον ώρα να φύγω ".
     Θέλω να πω, αν είναι ώρα να φύγεις, φύγε. Για κάπου, όμως. Φύγε προς κάτι. Η, αν δεν το έχεις ορίσει, μείνε εξαιτίας αυτού που έχεις. Μείνε για την ουσία του παρόντος σου. Καλλιέργησέ το. Δώσ' του ανάσες. Ανάδειξέ το. Αναποδογύρισέ το. Κάνε μικρές αλλαγές που φέρνουν τις μεγάλες. Ξόδεψε ενέργεια και στο τέλος, αν έχεις αυτή τη συγκρότηση, καμάρωσέ το φωναχτά. 
     Τα τέρμιναλ, δεν είναι χώροι για να ζεις. Είναι χώροι από όπου περνούν βιαστικά αποφασισμένοι άνθρωποι με ένα εισιτήριο στα δόντια.  Μη ζεις στο τέρμιναλ λοιπόν.  Κάνει κακό στην υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;