Σάββατο, Νοεμβρίου 30

πρόσβαση

      Οι δεσμεύσεις με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις αλλά και τα αντίδωρα που παλιά κρατούσαν όρθιο τον κοινωνικό ιστό, έχουν δώσει τη θέση τους στην ανεξαρτησία και την πλήρη αυτοδιάθεση των ατόμων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε γενιές με αρρωστημένες ισορροπίες κι ανομολόγητες στρεβλώσεις.

     Παρ' όλα αυτά, η ελευθερία με τη συνακόλουθη ευθύνη που φυσιολογικά εγείρει, έφερε τον καθένα μας απολύτως απέναντι στον καθρέφτη του και, ένα υπαρξιακό κενό, πήρε τη θέση της δυσφορίας που προκαλούσαν οι "στενές" παραδοσιακές κοινωνίες.

    Σαν τα πούλια, σε ένα τεράστιο επιτραπέζιο στο οποίο τα πιόνια δεν είναι δώδεκα αλλά πολλά εκατομμύρια, είμαστε τώρα τόσο ασήμαντοι & μικροσκοπικοί ώστε μια βαριά μαύρη απαισιοδοξία εδραιώθηκε και μας παρεμποδίζει...

    Μας παρεμποδίζει να επιτύχουμε την "πραγμάτωση" σε πλήθος ουσιαστικών για την ψυχική μας υγεία γεγονότων. Παρεμποδίζει την ενβάθυνση λίγων και καλών σχέσεων που θα ανεβούν επίπεδο και θα αποφέρουν φιλίες. Παρεμποδίζει την σεξουαλική πραγμάτωση πλασμάτων που βλέπουν ελπιδοφόρες γνωριμίες να πηγαίνουν άπατες. Παρεμποδίζει την αποφόρτιση των αντιθέσεων εντός ασθενών οικογενειών και ευρύτερα εντός μικρών κοινωνιών όπου οι παρεξηγήσεις από ασήμαντες αιτίες σέρνονται επ αόριστον. Η ενβάθυνση σχέσεων είναι ο λόγος που επιχειρούνται σχέσεις εξ αρχής. Κανείς δε θα έλεγε με σοβαρότητα σε κάποιον : Λες να γίνουμε ελαφρώς γνωστοί ; Ελαφρώς κουμπάροι ; Ελαφρώς εραστές ; Δεν είναι ωραία που μένουμε ελαφρώς δίπλα ; Όμως αυτό είναι που κάνουμε. Σχετιζόμαστε μονάχα ελαφρώς.

    Εαν κάνουμε ένα βήμα πίσω, θα δούμε ότι, εκείνο που μας έφερε τόση δυσφορία, η δυνατότητα των ανθρώπων που μας περιέβαλαν πνιγερά να επεμβαίνουν στις επιλογές μας και να καταπατούν τον ιερό προσωπικό μας χώρο, δεν ήταν θετικά. Ήταν προβληματικά και ορθώς πλέον οριοθετήθηκαν. Ο 20άρης δεν είναι πλέον "της μανούλας το παιδί" , ο πατέρας δεν είναι "ο πάπας" και η/ο σύζυγος δεν είναι "το αφεντικό του σπιτιού". Οι άνθρωποι πλέον αποχωρούν όταν κακοποιούνται. Κουνάνε μαντήλι.

    Συνεπώς τίθεται το ερώτημα μιας νέας συνθήκης συνεργίας με επιλεγμένους ανθρώπους, όχι φυσικά τους υποχρεωτικούς, κατά την οποία θα δίνουμε πρόσβαση και θα εγκαθιστούμε αλληλεπίδραση για το συναισθηματικό μας όφελος : Συνεργία είναι μια κατάσταση στην οποία η αξία του όλου είναι αισθητά μεγαλύτερη από το άθροισμα των ατομικοτήτων, των μερών του. Παρ' όλα αυτά... με πορδές αυγά δεν βάφονται . Πρέπει να μπεις σε μια διαδικασία, ενσυνείδητα, με κέφι και πίστη .

   Έχω την εικόνα της θείας στο χωριό που έχει σηκωθεί και επί μισή ώρα στην εξώθυρα όλο φεύγει κι όλα δε φεύγει. Αυτό το σύνδρομο του μισού βήματος μέσα μισού έξω είναι η ασθένεια των καιρών μας.

   Υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων ( βαίνει αυξανόμενο καθώς οι γενιές αναννεώνονται ) για τα οποία, το να δώσεις πρόσβαση, αποτελεί συνθήκη πανικού ! Σε σημείο που να προκαταλαμβάνουν τις σχέσεις τους πριν αυτές πλησιάσουν το σημείο των υποσχέσεων και πολύ πριν να φτάσουν σε ορόσημο ώστε να επιδέχονται έναν πρώτο απολογισμό. Τόσο πρόωρα, ώστε να "υπηρετούν" τον φαύλο κύκλο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Ο πανικός του γαμπρού την παραμονή του γάμου, έχει δώσει τη θέση του στον πανικό της πρώτης ερώτησης : Εμείς τώρα τα έχουμε ;  Είναι σαν να σκέφτεται κανείς με το που βλέπει την άκρη μιας παρονυχίδας, μήπως τελικά χρειαστεί να του κόψουν κανένα δάχτυλο. 

    Τι είναι αυτό που κάνουμε ; Σχεδιάζουμε πολύ τα πάντα ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως ; όχι. Σχεδιάζουμε πολύ τα πάντα για να αποκλείσουμε όλες τις εκπλήξεις. Ίσως δε φαίνεται η διαφορά, ε ; 

   Όλο αυτό το σκηνικό έχει "θάψει" μια σειρά από υπέροχες ενδιάμεσες διαδικασίες, όπως είναι το φλερτ και η περίοδος της σαγήνης, όπως είναι οι μικροί θυμοί και οι παρεξηγήσεις και εξηγήσεις που τελικά  εδραίωναν φιλίες,  μέσα από την φυσιολογική αναμέτρηση του ασύμετρου με το υγιές, μέσα από τις δοκιμές των ορίων καθενός. Έχει ακυρώσει σταδιακά και την εμβάθυνση των διερευνητικών σταδίων αφού η όποια προοικονομία μας είναι αρκετή για να τελεσιδικίσουν οι αποφάσεις μας . Κλείνουμε τους κύκλους από τις πρώτες 30 μοίρες.

   Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι θα σχετιστεί με ένα άτομο χωρίς να δώσει πρόσβαση ; Πρόσβαση στις αδυναμίες του, στις φοβίες του, στις προκαταλήψεις του, στις τραυματικές του ιστορίες ; Όχι. Δεν θα πρόκειται για σχέση, θα πρόκειται για υποκατάσταση, για προβολή αναγκών, ή για μια αυθυποβολή. Οι πάντες βαριούνται και αναχωρούν από αυτές τις χειριστικές ή ανούσιες καταστάσεις. Θέλει περισσότερα.

  Και αφού δεν δίνουμε πρόσβαση σε κανέναν, διαμαρτυρόμαστε για την ένδεια ενσυναίσθησης ! Αυτό κι αν είναι τραγελαφικό. Δε μας καταλαβαίνει κανείς ! Αφού δεν έχουμε το ελάχιστο πλαίσιο των ανθρώπων στους οποίους εγκαίρως και με νηφαλιότητα να έχουμε εμπιστευθεί τις προσδοκίες κι εκστομίσει τα ανομολόγητα όνειρά μας, ποιός θα έλθει να μας κατανοήσει την στιγμή που κρασσάρουμε ; Κάποιος αυτόκλητος ; Είμαστε σαν αναρχικοί που τσιρίζουν : ρε παιδιά κάποιος να τηλεφωνήσει στο 100 ! 

   Έχουμε το λοιπόν ομαδοποιήσεις, όχι κοινωνικό ιστό, αλλά ομαδοποιήσεις ατομικοτήτων που συνήθως ετεροκαθορίζονται , συσπειρώνοντας αντιδράσεις εναντίον ! Έχουμε "ηθικούς" , έχουμε "οπαδούς", έχουμε "πατριώτες", έχουμε φανατικούς "φυσιολογικούς" και φανατικούς "εναλλακτικούς", έχουμε τους δικομανείς και έχουμε και συμμορίες που δέρνουν ανυποψίαστους περαστικούς. Δεν έχουμε κοινωνίες. Δεν έχουμε παρέες. Δεν έχουμε ζευγάρια. Δεν έχουμε υγιείς μοναχικούς. Δεν έχει κανένας ένα σταθερό πλαίσιο. Έχουμε απλά συγκεκριμένους χειρότερους να σιχαινόμαστε και αλλιώτικους να μαλώνουμε.

   Στη φύση τα πάντα είναι σε σχέση με : ο κισσός με την οξυά και το ποτάμι με τις όχθες. Κι εμείς για να κατορθώσουμε να είμαστε υγιείς πρέπει να βρούμε τρόπο να λειτουργούμε σε σχέση με ... ναι , είναι μια κάποια λύση το καημένο το σκυλάκι αλλά δεν το έχει ρωτήσει κανείς. Το σκυλάκι αποδεικνύει κάθε μέρα ότι υπάρχει μια βαθειά σχέση εκεί έξω, σταθερή, σημείο αναφοράς και θα έπρεπε άνθρωποι να την επιδιώκουν με συνέπεια και θάρρος.  

  Υ.Γ.

    Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν την κατακλυσμιαία επικράτησή τους στην παροδική υπόσχεση ότι, αποκτώντας άλλον έναν "φίλο" ενισχύεις ένα κάποιο "πλαίσιο". Η ανασφάλεια της μοναξιάς μπαίνει κάτω από το χαλί και μια ευεξία που συνοδεύει την υποτιθέμενη "αποδοχή" χαϊδεύει τα αυτιά μας. Φευ, η πρόσβαση που μας δίνεται είναι κίβδηλη. Δε συνοδεύεται από κάποια "δέσμευση". Είναι μια πρόσβαση της κλειδαρότρυπας πίσω από την οποία κάποιος άλλος έχει στήσει μια παλιά γυμνή φωτογραφία του και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο νταβατζής, ο ηδονοβλεψίας και ο νάρκισσος έχουν το πάνω χέρι.

      Για τον ιδρυτή της ιστοσελίδας , χαλάλι του. Για τους άλλους δυό ...  τρομάρα τους.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 1

η γάτα & η πεταλούδα

     Η κυρία Ζηνοβία ζύμωνε ζυμάρι με τις ζεστές πατουσίτσες την ώρα που ζύγωσε η Φρύδα.

    ΖΖζζζζζζζ... 

    - Τι θες κουνούπι ; είπε ενοχλημένη.

    - Και το φτωχότερο διανοητικά έντομο δε θα με περνούσε για κουνούπι, απάντησε η Φρύδα.

   - Εν πάσει περιπτώσει, είμαι απησχολημένη. Και το φτωχότερο διανοητικά αιλουροειδές θα το αντιλαμβανόταν. 

   - Δε θα σε καθυστερήσω ιδιαίτερα . 

   - Παράγεις ένα βόμβο, though.

- Βρίσκομαι σε διεθνή περιοχή FRYR , αντέτεινε η Φρύδα.

- F.I.R λέγεται, αν θες να ξέρεις, δήλωσε η κ. Ζοζώ και έστρεψε την προσοχή της στο ζυμάρι.

- ΖΖΖΖζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζΖΖΖΖΖΖζζζζζζζζζζζζζζζζ.

- Μου τη δίνεις ! 

- Είσαι εύκολος στόχος ...

- Εγώ είμαι γάτα, δεν υπάρχει πιο ευέλικτο και με περισσότερες ζωές πλάσμα στ...

- Είσαι ευάλωτη ! επέμεινε η πεταλούδα.

- Ευάλωτη εγώ ; Είμαι εντελλώς ελεύθερη και ανεξάρτητη και όπως βλέπεις πολύ ελκυστική.

- Έχεις πολλά, τόσο πολλά αφεντικά !

- Είπε, το ΚΟΥΝΟΥΠΙ ; έκανε η Ζηνοβία δεικτικά.

- Σε διαφεντεύουνε δεκάδες αφεντικά σου λέω. 

- Εμένα ; Υπήρξα βασίλισσα της Παλμύρας !

- Σε εκμεταλλεύεται πρωτίστως η ίδια σου η φύση ! 

- ??????????   η κα Ζηνοβία έστρεψε το κεφάλι προς τη Φρύδα ; 

- Είσαι ματαιόδοξη, φθονείς τις ελάχιστα ομορφότερες, απογοητεύεσαι μόλις λερωθεί λίγο η ουρά σου, επιχειρείς άλματα που είναι αδύνατο να επιτευχθούν, πέφτεις ανάποδα χτυπάς και παριστάνεις ότι δεν έπαθες και τίποτε, πονάς υπομονετικά κι ανομολόγητα, στήνεις καυγάδες για ψύλου πήδημα ....ξέρεις φαντάζομαι τι είναι ένας ψύλος ; 

- Δεν αφήνεις το χιουμοράκι, κουνούπι ; 

- Ναι καλά, ...επίσης γλύφεις τους πάντες για λίγη αποδοχή, τον ίδιο σου τον εαυτό για λίγη αυτοεκτίμηση και φοβάσαι τόσο πολύ κάθε ήχο και κάθε κίνηση που δεν μπορείς να μασήσεις με την ησυχία σου ούτε μπουκιά. 

- Ωωωω , πόσο σε ευχαριστώ, ένας άγγελος είσαι, ποτέ δε θα ευχόμουνα καλύτερη αγόρευση εναντίον μου μια υπέροχα ηλιόλουστη μέρα στο πρωϊνό μου ζύμωμα. Σάρκασε η κα Ζηνοβία.

- Επίσης , έχ..

- Άκου να σου πω !!!!!

- ΖΖΖζζζζζζουπ. Τι ; η Φρύδα κάθησε ακριβώς πάνω στη μύτη της γάτας. Η γάτα για να την κοιτάξει αλληθώρησε, σαν παιδί που δοκιμάζει με το δάχτυλο αλλήθωρες γκριμάτσες.

- Άκου να σου πω : ξέρεις ότι μια κίνηση της γλώσσας μου αρκεί για να σου μουσκέψει τα φτερά ; απείλησε τώρα η γάτα.

- Περί αυτού πρόκειται ! Είμαι ελεύθερη . Είναι τόσο απλό να αφαιρέσει κάποιος τη ζωή από μια πεταλούδα που εγώ ζω συμφιλιωμένη με την ( όχι 7 αλλά 1 ) ευάλωτη μοναδική ζωή μου.

- Και τι θα μου πρότεινες , σοφό κουνούπι ;

- Να επιδιώξεις κι εσύ την ελευθερία.

        Η κα Ζηνοβία, έδωσε μια με το ποδαράκι της στο μπαλλάκι από ζυμάρι και αυτή τη φορά στράφηκε να ακούσει τι έχουν να της πουν. Η λέξη ελευθερία είναι κεντρί. Κανείς δεν μπορεί να αδιαφορήσει για μια πιθανότητα να την αποκτήσει. Η λέξη ελευθερία είναι πιο δυνατή και από τη λέξη sex για τους αρσενικούς ανθρώπους.

- Για λέγε, σοφό κουνούπι ; 

- Πρέπει να λερωθείς ! 

- Δεν αρχίζεις καλά ... είπε η κα Ζηνοβία σηκώνοντας να κοιτάξει από κάτω τη μια πατούσα.

- Πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να λερωθεί. Το αφήγημα, η υστεροφημία, η δόξα σου και όλα αυτά που δεν θα σου χρησιμεύσουν, όταν επιστρέψεις στο χώμα, για να αποφασίσει η μητέρα φύση να σε ξανακάνει κάτι, ίσως κουνούπι, πρέπει να μην σε απασχολούν πλέον !

- Κι αν το κάνω ; Μπορώ μήπως να επιλέξω τι θα με κάνει η φύση στην 8η ζωή μου ;

- Μπορείς να ευχηθείς. Οι ευχές εισακούονται , εκτός αν είσαι κανένα ζώο σαν τον άνθρωπο.

- Εύχομαι, εύχομαι λοιπόν πεταλούδα.

- Χαίρομαι που δεν είπες κι εσύ αστακός.

 

 

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ  ΖΗΝΟΒΙΑ

Η Ζηνοβία (Zenobia, 240-275 μ.Χ.) ήταν βασίλισσα της Παλμύρας - Παλμύρα (αραβικά: Ταντμόρ), ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ. Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία (αραμαϊκά: Znwoya Bat Zabbai).Γεννημένη στην Παλμύρα, η Ζηνοβία ήταν μια μελαχρινή γυναίκα εκθαμβωτικής ομορφιάς, σαγηνευτική, ευφυής, θαρραλέα και υπέρμετρα φιλόδοξη, ένα πλάσμα ακαταμάχητα χαρισματικό. Ήταν μία από τις πιο μορφωμένες και γλωσσομαθείς γυναίκες της εποχής της - μιλούσε ελληνικά, λατινικά, αραμαϊκά, αιγυπτιακά και τις τοπικές διαλέκτους. Ήταν επιρρεπής στις απολαύσεις των αισθήσεων, αγαπούσε το θέατρο και παρακολουθούσε τα θεάματα στο ελληνικό θέατρο της πόλης.Η Ζηνοβία ονειρευόταν να κάνει την πρωτεύουσά της Παλμύρα όχι μόνο εμπορικό, αλλά και πνευματικό κέντρο. Στη διάρκεια της πεντάχρονης βασιλείας της (267-272 μ.Χ.), κατόρθωσε να μετατρέψει την υποτελή στη Ρώμη πολιτεία της σε ανεξάρτητο βασίλειο και την Παλμύρα σε μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ανατολής.Ο σύζυγος της Ζηνοβίας Οδαίναθος, κυβερνήτης της Παλμύρας και υποτελής στη Ρώμη, όπως και ο πρεσβύτερος γιος και διάδοχός του Ηρωδιανός, δολοφονήθηκαν το 267 ή 268 μ.Χ. και η χήρα του Ζηνοβία ανέλαβε την αντιβασιλεία για λογαριασμό του νεαρού γιου της Ουαμπαλάτ, που ονομαζόταν στα ελληνικά Αθηνόδωρος.Η Ζηνοβία, η οποία ισχυριζόταν ότι είχε την καταγωγή της από την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, κατέστησε τον εαυτό της βασίλισσα της Παλμύρας, παίρνοντας από μόνη της τον τίτλο της Αυγούστας. Αντίθετα με το δολοφονημένο σύζυγό της Οδαίναθο, η Ζηνοβία δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους. Το 269 μ.Χ. ξεκίνησε πόλεμο εναντίον των Ρωμαίων, κατέλαβε πρώτα ολόκληρη τη Συρία και την Παλαιστίνη και στη συνέχεια την Αίγυπτο, κατόπιν κατέκτησε πολλές από τις ρωμαϊκές επαρχίες της Ανατολίας και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρώμη.Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός εξεστράτευσε εναντίον της Ζηνοβίας, νίκησε το 272 το στρατό της στην Αντιόχεια και στην Έμεσα (Συρία) και πολιόρκησε την Παλμύρα.Η Ζηνοβία και ο γιος της Ουαμπαλάτ προσπάθησαν να διαφύγουν από την πόλη, αιχμαλωτίστηκαν όμως κοντά στον ποταμό Ευφράτη και μεταφέρθηκαν στη Ρώμη το 272 μ.Χ. Κατά τη θριαμβευτική πομπή που έκανε ο Αυρηλιανός στη Ρώμη, η Ζηνοβία στολισμένη, κατά διαταγή του αυτοκράτορα, με τους πολύτιμους λίθους της και όλα τα κοσμήματά της, σύρθηκε δεμένη με χρυσές αλυσίδες πίσω από το άρμα του.Εντυπωσιασμένος όμως ο Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της να ορθώσει το ανάστημά της κατά της Αυτοκρατορίας της Ρώμης, πρόσφερε σ’ αυτή την ελευθερία της. Στη Ρώμη, η έκπτωτη «βασίλισσα της ερήμου» παντρεύτηκε ένα Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας.


Φ Ε Ρ Ν Α Ν Τ Ο Π Ε Σ Σ Ο Α

 Σήμερα δεν αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω. Διάβασα τούτο το εδάφιο από τη σελίδα 21 του Β.τ.Α.

 

 "Τι μπορεί να εξομολογηθεί κανείς, που να αξίζει τον κόπο ή που να είναι χρήσιμο ; Αυτό που μας έχει συμβεί, είτε συνέβη σε όλο τον κόσμο είτε μόνο σε εμάς. Στην πρώτη περίπτωση δεν έχουμε τίποτα το καινούργιο να πούμε, στη δεύτερη κανείς δε μπορεί να το καταλάβει. Αν γράφω μερικά που αισθάνομαι είναι για να καταλαγιάσω τον πυρετό των αισθήσεών μου" .

       από  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ  μετάφραση Άννυ Σπυράκου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ