Κυριακή, Ιανουαρίου 14

ένας άνθρωπος στα καλά του



  Στο κατώφλι ενός  φτιαξίματος, εκεί στα τρίτα ποτά, αποκτάς συνήθως την καλύτερη θέα στα πράγματα. Λίγο πριν βολευτείς στο συννεφάκι της αναισθησίας. Είναι και ο λόγος που σπεύδεις να πιείς κι άλλο, όταν δεν είσαι πρόθυμος να αντικρίσεις κατάματα τα δεδομένα.
   Στο κατώφλι ενός φτιαξίματος, έχουν αμβλυνθεί οι αναστολές σου. Αυτά που αγγίζεις περνούν κατευθείαν στο θυμικό κι επιστρέφουν ως δηλώσεις. Ο οργανισμός σου γίνεται ένα με το μυαλό σου και σου φωνάζουν τις αλήθειες τους. Είσαι γυμνός μπροστά στο καθρέφτη και δε γίνεται να μην κοιταχτείς .. Τότε αρχίζουν οι ερωτήσεις : 
     - Τι δουλειά έχω εγώ με τούτους ;  Τι αποκομίζω από αυτή την παρέα ;
     - Τι κάνω εγώ εδώ τώρα  ; Και προπαντός γιατί δεν είμαι ΕΚΕΙ που όφειλα ;
     - Τι ήθελε να μου πει η ζωή σήμερα, με αυτή τη σειρά των γεγονότων ;
      - Γιατί χρειάζομαι το επόμενο ποτό ; 
      - Τι μου αφήνει αυτή η χρονιά, εκτός από λιγότερο χρόνο ;  
      Πολλοί συνδαιτυμόνες χάνονται για λίγο στα δικά τους , εκεί στα δεύτερα με τρίτα ποτά, δεν αντιδρούν στις εξυπνάδες της ομήγυρης, δεν απαντούν στα τηλέφωνά τους, περνούν μια φάση ενδοσκόπησης, σιωπηλή, ιδιωτική. Μετά, αναλόγως του χαρακτήρα τους, είτε πιέζουν τον εαυτό τους να συμμετάσχει ή επισπεύδουν τον ερχομό της αναισθησίας, ή, εάν αισθανθούν ότι όλα είναι σωστά, βουτούν στο παρόν και γίνονται απολαυστικότεροι της σοκολάτας.
        Οι άνθρωποι που περνούν μια ισορροπημένη περίοδο  (ολοένα και πιο σπάνια συναντάς πλέον) μετά τα δευτεροτρίτα ποτά, γίνονται τα θριαμβικά  πυροτεχνήματα της κάθε γιορτής. Το μυαλό τους λάμπει, εκστομίζουν διαμάντια, προσφέρουν ενσυναίσθηση και σε παρασέρνουν σε μια πανδαισία συναισθημάτων. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να σταματήσεις εσύ το ποτό και να μεταλάβεις το ταξίδι με έναν ισορροπημένο συνοδοιπόρο σε διάθεση ευθυμίας, ελευθερίας, παροξυσμού του μυαλού. Είναι ό,τι πιο κοντινό θα βρεις, σε αυτό που θα έπρεπε να είναι ένας άνθρωπος στα καλά του. Ένας άνθρωπος που δεν είναι απαθής, ούτε τελματωμένος, απεναντίας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα με ακμές και σχήματα.
   Οι ψυχολόγοι έχουν αποφανθεί ότι οι μεγαλοφυείς ιδέες παράγονται από τα μυαλά που ακροβατούν στο όριο της λογικής. Οι πρωτοπόροι και οι μεγάλοι καλλιτέχνες βρίσκονται στα δευτεροτρίτα ποτά συνεχώς, χωρίς να πιούν. Οι μπροστάρηδες των κοινωνικών κινημάτων, οι ιδεολόγοι που περνούν και σε έργο,  έχουν αποδεσμεύσει συνήθως το μυαλό τους από το πρώτο στάδιο των αναστολών, εκείνων που μας καθιστούν έναν άνθρωπο μέτριο, στον μέσο όρο, στη μάζα, έναν άνθρωπο που δεν πρόκειται να βιώσει ποτέ άλμα.  
        Οι άνθρωποι δεν μοιράζονται πια τη λάμψη τους με τις παρέες. Ολοένα και λιγότερες μυσταγωγίες λαμβάνουν χώρα στα "συνήθη ύποπτα" καταφύγια, τα μπαράκια, τα μεζεδοπωλεία, τους χειμερινούς ξενώνες και τις νυχτερινές ακρογιαλιές. Τα γρασίδια και τα παγκάκια έχουν ορφανέψει. Οι περίπατοι στις παραλίες γίνονται με τα ακουστικά στα αυτιά. Νομίζω ότι μας αξίζει καλύτερα.
      Οπότε, πρόσεξε κι εσύ τους γύρω σου, εκεί, στα τρίτα ποτά, πρόσεξε και παρατήρησε τις αντιδράσεις που βγάζουν. Εάν σιωπούν και μετά σπεύδουν να αναισθητοποιηθούν, δεν βρίσκονται εκεί που έπρεπε να βρίσκονται. Είναι συγκυριακή η παρέα σας. Αν αποτραβιούνται και επιστρέφουν δριμύτεροι, απόλαυσέ τους. Εάν δεν έχουν κανένα σκαμπανέβασμα, είναι αντιπρόσωποι της πεπατημένης, του μέσου όρου. Διάλεξέ τους για πάντα όταν σιγουρευτείς ότι η ηρεμία είναι το μυστικό σου για να τη βγάλεις καθαρή στη ζωή. Δεν θα είσαι ποτές μόνος. Ούτε όμως και ιδιαίτερος. Απλά θα είσαι απολύτως ασφαλής.
      
   _________________________________________
    Στα ταξίδια ένας ευδιάκριτος δρόμος σε προφυλάσσει από το λάθος, στο ταξίδι όμως της ζωής τα πολύχρηστα και πολυσύχναστα μονοπάτια είναι και τα πιο απατηλά. ΣΕΝΕΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;