Παρασκευή, Μαρτίου 24

παρέλαση



      Βαριεστημένοι φαντάροι συναρμολογούν με παλιόξυλα την εξέδρα των επισήμων, στη σκιά του μεγάρου που στεγάζει το Γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Μια τεράστια γερμανική σημαία ανεμίζει στον 5ο όροφο.
      Η παρέλαση πλησιάζει. Παρέλαση : η διέλευση στοιχισμένων πολιτικών ή στρατιωτικών αγημάτων μπροστά από κάποιο χώρο ή πρόσωπο, προκειμένου να δειχτεί το αξιόμαχο του ποιμνίου.
    Η εξέδρα είναι σχεδόν έτοιμη. Μπορεί η κατασκευή να είναι της κακιάς ώρας, αλλά μια βουρτσισμένη μοκέτα θα κρύψει «κάτω απ’ το χαλί» όλες τις κακοτεχνίες. Από το μπαλκόνι του 5ου η εξέδρα θα δείχνει αξιοπρεπής.
    Η παρέλαση πλησιάζει. Παρέλαση : εναλλακτικά, η εμφάνιση με τη σειρά διαλεγμένων ειδικώς για το σκοπό προσώπων από συγκεκριμένο χώρο. π.χ. παρέλαση αστέρων στις Κάννες πάνω στο κόκκινο χαλί. π.χ. παρέλαση των αστεριών της κακοδιαχείρισης του τόπου από τον περιβάλλοντα χώρο του Γερμανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου θα υποβάλλει τις δεήσεις της στην Γερμανική ηγεσία.
    Η εξέδρα τώρα λάμπει. Μικρά ελληνικά σημαιάκια, πολλά τον αριθμό, δίνουν την απαραίτητη γαλανόλευκη ψευδαίσθηση ανεξαρτησίας.
    Τελευταίος καταφθάνει ο παπάς. Με μικρό Π ή με μεγάλο Π, δε βαριέσαι. Αναπέμπει την δέηση και καλεί τους υπο-φαινόμενους να κοιτάξουν ψηλά. Στο άπειρο, στη Γερμανική σημαία ή στα υπερκόσμια, αναπέμπονται ωμές δεήσεις πασπαλισμένες με σφηνάκια αναμνήσεων της ένδοξης ιστορίας του παρελθόντος χρόνου.
    Ένας σκύλος κοντοστέκεται στη γωνιά της εξέδρας. Σηκώνει το πίσω πόδι. Κι όποιον πάρει ο χάρος.      
    Είναι όλα εδώ. Οι κακοτεχνίες, τα μπαγιάτικα υλικά, το χαλί που κρύβει την αλήθεια, οι μικρές σημαίες και η μεγάλη σημαία, το πολιτικό προσωπικό και το πολιτικό προσωπείο, ο Χούφτελ και ο Άνθιμος, ο παπάς και ο Παπάς. το ποίμνιο και οι αγέλες των θηρίων, το μέγαρο και η παράγκα. Τι δε καταλαβαίνουμε ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;