Κυριακή, Δεκεμβρίου 4

χαρούμενοι σε κατάσταση ηρεμίας !

    Μερικές λέξεις της Taiye Selasi από το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο :
               Ghana Must Go. 
( ελληνικός τίτλος "Να πάτε αλλού" προτροπή των Νιγηριανών στους Γκανέζους πρόσφυγες εκδ.Αλεξάνδρεια )

      ***************************** 

"Ο Κουέκου Σάι θέλει να βλέπει την Άμα ευχαριστημένη. Το θέλει γιατί εκείνη μπορεί να είναι ευχαριστημένη. Είναι μια γυναίκα που μπορεί να είναι ευχαριστημένη. Δε μοιάζει με καμία από τις γυναίκες που είχε γνωρίσει. Ή, με καμία από τις γυναίκες που είχε πριν αγαπήσει. Που δεν ήξεραν τίποτε από ευχαρίστηση. Που αφού έπαιρναν αυτό που ήθελαν, αμέσως ήθελαν κάτι παραπάνω. Δεν ήταν άπληστες. Άπληστες ποτέ. Ήταν γυναίκες της δράσης και της σκέψης και του έρωτα και της αναζήτησης και της προσφοράς, αλλά και ονειροπόλες, το πιό επικίνδυνο από όλα. Ήταν γυναίκες των ονείρων. Πολύ επικίνδυνες γυναίκες. Που πάνω απ΄όλα ήθελαν, ό,τι δεν μπορούσε να αποκτηθεί. Και το χειρότερο, κοιτώντας αυτόν, έβλεπαν αυτό που μπορούσε ακόμα να γίνει. Κάτι πιο όμορφο από αυτό που ο ίδιος θεωρούσε δυνατό."   ( σελ. 68 )   

" Η Άμα δε βλάπτει τον εαυτό της. Δεν της περνάει καν από τον μυαλό. Να αποσπάσει από την ψυχή της κάποιο μικρό αντάλλαγμα λύπης για όλες τις χαρές του κόσμου, έστω κι αν ο κόσμος δεν το απαιτεί. Η Άμα δεν είναι της σκέψης. Δεν σκέφτεται ασταμάτητα-για όσα μπορούσαν να είναι καλύτερα, για το τι να κάνει μετά, τι έχει κάνει λάθος, ποιός μπορεί να την έχει αδικήσει, τι σκέφτεται και τι νιώθει εκείνος αλλά δε το λέει- κι έτσι οι σκέψεις της δεν τρακάρουν συνέχεια με τις δικές του προξενώντας κάθε λογής τριβές και πυρκαϊές , εκρήξεις, αναπόφευκτα, συγκρούσεις εδώ κι εκεί, ανά το σπίτι. Οι σκέψεις της δεν είναι επικίνδυνα υλικά. Οι σκέψεις των ονειροπόλων είναι νάρκες, ελεύθερες ρίζες. Με τις ονειροπόλες γυναίκες, η κουβεντούλα στο πρωϊνό μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο. Η Άμα δεν είναι πολεμίστρια. Έρχεται στο τραπέζι χωρίς πυρομαχικά και το βράδυ στο κρεβάτι γυμνή και άοπλη. Δεν έχει κανένα προσωπικό συμφέρον να του αλλάξει γνώμη. Η φυσική της κατάσταση είναι η ικανοποίηση, όχι η περιέργεια. Κι έτσι, κατά δεύτερο λόγο, δεν είναι δυστυχής. Επρόκειτο για πραγματική αποκάλυψη.
   Να ζει σ΄ένα σπίτι με μια γυναίκα που είναι χαρούμενη, που σε κατάσταση ηρεμίας είναι χαρούμενη ; Και που είναι χαρούμενη μαζί του, όχι περιστασιακά ή εν είδει ανταπόκρισης , ως αντίδραση σε κάτι που εκείνος έκανε και που πρέπει να συνεχίσει να κάνει προκειμένου να παραμείνει χαρούμενη, το ίδιο μαγκανοπήγαδο ή ακόμα το μουσικό κουτί χόρευε, μαϊμού χόρευε ! αλλά μια γυναίκα την οποία κάνει ευτυχισμένη και εκείνη έχει, ως εκ θαύματος, παραμείνει ευτυχισμένη ; Ποιά έχει την ικανότητα να παραμένει ευτυχισμένη, μαζί του, για καιρό ; Ποτέ . Δεν ήξερε πως κάτι τέτοιο είναι ανθρωπίνως δυνατό, ή γυναικείως δυνατό, μέχρι που έφτασε πενήντα τριών. Γι αυτό ( πιστεύει πως ) αγαπάει την Άμα . "  ( σελ. 69 )

   Το κάνουμε αυτό με τους συντρόφους μας εμείς οι δυτικοί , ε ; Θέλω να πω, όταν βρούμε ταίρι, αρχικά επιδιώκουμε συμβίωση με αυτό που το ταίρι μας είναι. Μετά αρχίζουμε να προβάλουμε αυτό που το ταίρι μας μπορεί να γίνει. Και δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι. Είναι η προσωπική εξέλιξη, η δική μας και του πλησίον μας,  ευλογία ή κατάρα ; Γιατί στο φινάλε, πότε θυμάστε τελευταία φορά, να είμαστε χαρούμενοι σε κατάσταση ηρεμίας ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εντυπώσεις ;